Katten Selma försvann från hemmet i Björboholm och hade varit borta i nästan en månad när hennes matte Mimmie Ruus fick ett samtal från Katthjälpen på Åland. Foto: Privat

Katten Selma försvann – hittades på Åland

Björboholm

När katten Selma från Björboholm hade varit borta i en månad hade hennes matte Mimmie Ruus nästan gett upp hoppet om att få hem sin älskade familjemedlem igen. Då kom det fullständigt osannolika beskedet att Selma hade hittats välbehållen – på Åland.

Det var inte glädje utan skepsis som var första reaktionen när Mimmie Ruus fick ett samtal från Katthjälpen på Åland, där personen som ringde berättade att hennes katt var återfunnen. Det verkade helt enkelt omöjligt att en fyraårig bondkatt från Björboholm hade kunnat hamna ända borta på Åland. Men efter att ha fått bilder skickade till sig fanns det inte längre någon tvekan.
– Jag såg på vartenda hårstrå att det där är Selma. Det blev mycket känslor, jag grät och skrattade om vartannat, säger Mimmie.

Historien tar sin början den 8 september i år när Selma inte kom hem på kvällen. Detta hade hänt två gånger tidigare under sommaren. Vid första tillfället hade Mimmie blivit orolig och eftersökt henne i en lokal Facebookgrupp, men vid båda tillfällena kom Selma hem efter en vecka på okända äventyr. Så när hon för tredje gången försvann var hennes matte först inte speciellt orolig.
– Men det gick en, två, tre veckor utan att hon kom hem. Varje gång jag öppnade dörren hoppades jag att hon skulle sitta där, men jag började mer och mer ge upp hoppet.

Då kom samtalet från Mariehamn på Åland. En historia nystades upp där Selma för första gången hittats och tagits hand av en man på en färja. Personalen på färjan hade dock sett en katt på kajen och släppte ut Selma där. Senare uppmärksammade lokalbefolkningen en katt som var tam och kelig, men som verkade hungrig och vilsen. Katthjälpen kopplades in och ett detektivarbete tog sin början. ”Eftersom vi jobbar med förvildade hemlösa katter så är det inte riktigt vårt bord. Men vem kan vända ryggen åt en katt som ingen tycks bry sig om?”, skriver Katthjälpen i ett Facebookinlägg.

Det visade sig att Selma hade tagits om hand av en familj och att hon hade ett id-chip. Efter att ha konstaterat att hon inte fanns i något lokalt register fick Katthjälpen till sist napp i Sverige och efter en del jagande efter kontaktuppgifter nådde man Mimmie via Facebook.

Detektivarbetet att finna ägaren var löst, men mysteriet kvarstod: hur hade Selma hamnat på Åland? Mimmie fick klura en stund innan hon kom på den enda rimliga förklaringen. Samma dag som Selma försvann hade hennes man Roland, som är dansbandsmusiker, åkt med sitt band för att spela på färjan Cinderella med destination… just det, Åland.
– Selma måste ha hoppat in i släpet på bilen med alla instrument och gömt sig, säger Mimmie.

Därefter har hon osedd lyckats ta sig ut när bandmedlemmarna gick fram och tillbaka och lastade ut utrustningen.
Återföreningen kommer dock att dröja.
– Selma har ju befunnit sig illegalt på Åland och behövde ett pass. Dessutom var hon inte rabiesvaccinerad, jag hade inte planerat att resa någonstans med henne. Det har Katthjälpen fixat, men reglerna säger att vi måste vänta i 21 dagar så den 30 oktober åker jag och Roland till Åland.
Fram till dess får Selma bo kvar hos familjen.
– Jag skulle ju vilja hämta henne direkt men det känns okej, jag vet att hon är välbehållen och jag får filmer och bilder av familjen och ser att hon har det bra.

Vad betyder Selma för dig?
– Hon betyder jättemycket. Hon och vår andra katt, Sigge, är som våra barn nu när barnen är utflugna, säger Mimmie, som gjort en donation till Katthjälpen som tack.
Kommer Selma att få några reprimander när hon hämtats hem?
– Nej, jag tror att hon behöver mycket kärlek när hon kommer hem så att hon inte rymmer en gång till, säger Mimmie och skrattar.
– Kanske har hon fått blodad tand och vill åka på semester igen, eller så håller hon sig långt borta från släp i fortsättningen.