Låt dina prylar vara med länge – det är bra för miljön och klimatet

Debatt

Det är bra för både miljön och klimatet om vi sköter om våra kläder, möbler och andra prylar och på så vis förlänger deras liv. En stor del av miljö- och klimatpåverkan sker vid tillverkningen av produkterna och transporten av dem från tillverkare till butik och köpare. För att förlänga prylarnas livslängd finns två huvudspår att följa, dels att vårda och reparera dem, dels att låta någon ta över saker du inte behöver längre.

Det första innebär att du lagar eller reparerar dina saker när de går sönder. Du kan ta hjälp av en hantverkare eller reparatör när du inte själv kan laga dina saker. Lerums Naturskyddsförening har sammanställt en lista över företag i Lerum som kan hjälpa dig att laga och reparera kläder och skor, möbler, cyklar, mopeder och trädgårdmaskiner. Listan är publicerad på https://lerum.naturskyddsforeningen.se/handla-miljovanligt/.
På listan finns även adresser till second hand-butiker i Lerum. De tar emot sådant du inte behöver längre, men som fortfarande är användbart. Där kan du själv fynda sådant du behöver.

Genom att ta hand om och vårda dina saker bidrar du till en mer hållbar framtid samtidigt som du själv sparar pengar.

Catharina Pettersson
Lerums Naturskyddsförening

  • Catharina Pettersson