Vinnarlaget. Samtliga spelare i Lekstorp bidrog till segern mot Eslöv. Från vänster: Leah Tveit Muskantor, Charlotte Bardsley, Matilda Hansson och de två senaste nyförvärven Kornelia Jönsson och Yi Gao Jun.

Lekstorp skrällde mot SM-vinnaren

Bordtennis

SM-vinnaren Eslöv hade bara förlorat tre seriematcher på tre år när Lekstorp väntade i söndags. Då kom det fjärde nederlaget mot ett storspelande hemmalag förstärkt av en kinesisk supertalang.

Det blev förlust i Pingisligans två första omgångar i september och inte heller i lördagens svåra match mot Halmstad blev det någon poäng för nykomlingen Lekstorp. Men när laget tog den första segern i söndags var det inte mot vilket lag som helst. Eslöv var skyhög favorit, men besegrades med 6–4.

– Det var överkurs, häftigt, väldigt roligt, säger lagledaren Jörgen Hansson.

I helgens matcher i Hjällsnäshallen spelade två färska nyförvärv. Det ena tillskottet är Kornelia Jönsson, en 19-åring som ironiskt nog anslutit till Lekstorp från just Eslöv där hon inte platsar. Den andra nykomlingen är Yi Gao Jun, en 20-årig kines som kan bli tungan på vågen i Lekstorps jakt på ett nytt kontrakt i Pingisligan. Hon befinner sig i Sverige i åtta veckor som sparringpartner till systrarna Leah Tveit Muskantor, i Lekstorp, och Rebecca Tveit Muskantor, i Eslöv. Under den perioden representerar hon Lekstorp.

– Hon hade platsat i vilket landslag som helst utom just Kina, säger Jörgen Hansson.

I helgen visade hon bland annat klass genom att med klara siffror slå Halmstads brittiska storspelare Charlotte Carey och Eslövs svenska landslagsspelare Filippa Bergand. Mot Halmstad blev det alltså ändå en förlust, 3–6, men mot Eslöv blev hon en matchhjälte efter vinster i sina två singelmatcher samt i dubbeln tillsammans med Matilda Hansson.

– Gao gjorde segern möjlig, men det roligaste var att det var en riktig lagseger där alla spelare bidrog med vinster, säger Jörgen Hansson.

Inledningsvis såg Eslöv ut att vara på väg mot en planenlig seger, men Lekstorp vände ett 2–4-underläge. Skrällen blev ett faktum när Leah Tveit Muskantor slog Caroline Tanska och Kornelia Jönsson överraskade mot Rebecca Tveit Muskantor i de avslutande matcherna som båda gick till skiljeset.

– Den sista matchen är en match som Rebecca ska vinna lätt på pappret, men hon var jättenervös. Kornelia hade allt att vinna och Rebecca allt att förlora.

LT har tidigare skrivit om Lekstorps mål att utmana de bästa lagen i Pingisligan utan utländska heltidsproffs, som dominerar i nästan alla ligans lag. Det är fortfarande ambitionen även om man nu representeras av både Yi Gao Jun och den brittiska talangen Charlotte Bardsley. Prioritet nummer ett den här säsongen är dock att säkra kontraktet.

– Om vi inte håller oss kvar är vi rädda att vi tappar Matilda och Leah, som är våra egna tjejer, de vill nog inte gå ner och spela Superettan nästa säsong, förklarar Jörgen Hansson.

Även nästkommande två omgångar, som avgörs helgen den 16 och 17 november, spelar Lekstorp hemma i Hjällsnäshallen. Lagledaren ser mötena mot Juno och Eskilstuna som två nyckelmatcher, då det är lag som man bör ha bakom sig när serien är slut. Och han tycker att alla bordtennisintresserade kommuninvånare bör ta chansen att se Yi Gao Jun i hennes avslutande matcher för klubben.

– Det lär dröja länge innan det kommer en ny chans att se en sådan världsklasspelare i Gråbo igen.