Arkivfoto: Bosse Åström

Lerum långt ner på skolrankning

Kommunen

Lerums kommun kommer långt ner på listan när Lärarförbundet rankar Sveriges bäst skolkommun.

På onsdagen förra veckan offentliggjorde Lärarförbundet sin årliga ranking Bästa skolkommun, där man rangordnar Sveriges 290 kommuner efter ett antal olika kriterier. Det handlar bland annat om resurser till undervisning, andel utbildade lärare, lärartäthet, andel friska lärare, lärarlöner, meritvärden och andel godkända elever.

Och för Lerums kommun finns det minst sagt utrymme att klättra. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Lerum på plats 218.

Grannkommunerna Alingsås och Göteborg kommer ännu längre ner – plats 236 respektive 256. Högre än Lerum placerar sig Bollebygd (13), Härryda (113) och Partille (212).

I år presenterar Lärarförbundet undersökningen på ett nytt sätt. Skolrankingen har fått en ny kostym och baseras på ett index. Detta ska göra rankingen tydligare och mer användbar för kommunerna, enligt förbundet.

Statistiken kommer från offentliga källor som SCB och Skolverket men sammansättningen av statistiken är ny. Varje kommun får två resultat: en rankingsplacering och ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att kunna följa sin utveckling oberoende av hur det går för andra kommuner.

Högst i Västra Götaland placerar sig Bengtsfors på sjätte plats följd av Bollebygd (13) och Tranemo (21).

Etta i landet kommer Torsby kommun i Värmlands län.