Arkivfoto: Bosse Åström

Lerums kommun långt ner på skolrankning

Lerums kommun

Lerums kommun kommer långt ner på listan när Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommun.

På onsdagen offentliggjorde Lärarförbundet sin årliga rankning Bästa skolkommun, där man rangordnar Sveriges 290 kommuner efter ett antal olika kriterier. Det handlar bland annat om resurser till undervisning, andel utbildade lärare, lärartäthet, andel friska lärare, lärarlöner, meritvärden och andel godkända elever.

Och för Lerums kommun finns det minst sagt utrymme att klättra. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Lerum på plats 218. Grannkommunerna Alingsås och Göteborg kommer ännu längre ner – plats 236 respektive 256. Högre än Lerum placerar sig Bollebygd (13), Härryda (113) och Partille (212).

I år presenterar Lärarförbundet undersökningen på ett nytt sätt. Skolrankningen har fått en ny kostym och baseras på ett index. Detta ska göra rankingen tydligare och mer användbar för kommunerna, enligt förbundet.

Statistiken kommer från offentliga källor som SCB och Skolverket men sammansättningen av statistiken är ny. Varje kommun får två resultat: en rankningsplacering och ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att kunna följa sin utveckling oberoende av hur det går för andra kommuner.

– Bästa skolkommun leder till skolutveckling och viktiga samtal om skolan. Jag hoppas nu att kommunerna tar till sig möjligheten med det nya indexet att följa sin egen utveckling år efter år, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Högst i Västra Götaland placerar sig Bengtsfors på sjätte plats följd av Bollebygd (13) och Tranemo (21).

Etta i landet kommer Torsby kommun i Värmlands län. Plats 290 innehas i år av Gnesta kommun i Södermanlands län.

Läs kommentarer till rankningen i nästa nummer av LT.

  • Per Anger, Filip Landqvist