Foto: Per Anger
CHEFREDAKTÖR. Viveka Hedbjörk är tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Lerums Tidning.

LT blir kvar i Lerum

Lerums kommun

LT kommer fortsatt ha sin redaktion i Lerum och tidningen ska få ny layout. Det berättar Viveka Hedbjörk, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare.
– LT är en ambitiös och bra tidning men det finns förutsättningar att utveckla den, säger hon.

Den 3 oktober kom beskedet att Stampen Media tar över Lerums Tidning och Alingsås Tidning. Tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för de båda titlarna är Viveka Hedbjörk, som även är publisher för Hallandsposten och Hallands Nyheter.

Förra veckan kom Lerums Tidning ut som papperstidning efter en period av problem med utgivningen. Hur ser det ut framöver?

– Lerums Tidning kommer att komma ut precis som förut, på onsdagar. Så långt vi kan överblicka finns ingen annan plan än att tidningen ska fortsätta komma ut.

Kan läsarna förvänta sig några förändringar i tidningen eller på sajten?

– I det korta perspektivet kommer tidningen att se ut som den gör nu. Men sannolikt i december kommer vi ha en ny layout på tidningen. Vi utvärderar just nu vad vi ska göra med sajten, men tills vidare fortsätter den precis som nu.

Blir redaktionen kvar i Lerum?

– Ja. En del i filosofin att vara närvarande är att man också är fysiskt närvarande och att man är synlig på platsen. Dessutom tror jag att det minskar distansen mellan redaktionen och samhället man ska bevaka, vilket är bra.

Hur ser du Lerums Tidnings roll i kommunen? 

– Det är viktigt att det finns journalister i alla kommuner som granskar kommunens verksamhet. Jag tycker att det yttersta journalistiska uppdraget är att ha koll på hur våra skattemedel används. Det behöver inte bara vara kommunal verksamhet, det kan även vara verksamhet på regional eller riksnivå. Men om inte journalister granskar är det ingen annan som gör det i organiserad form. Det finns enstaka djupdykningar av hängivna samhällsmedborgare men vill man ha en uthållig och neutral bevakning av hur våra skattemedel nyttjas är det journalister som måste göra det jobbet.

– Sen har en tidning och det journalistiska arbetet en förmåga att hålla ihop ett samhälle, stå för en gemensam bild av problem och framgångar och att skapa den gemensamma historien, det är också viktigt.

Något annat du vill framföra till LT:s läsare?

– LT är en ambitiös och bra tidning men det finns förutsättningar att utveckla den. Stampen som är en stark publicistisk ägare kan säkert medverka till att göra Lerums Tidning ännu bättre.