Moderatkvinnorna har kartlagt jämställdheten inom Moderaterna

Debatt

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men nu går utvecklingen på flera områden åt fel håll.
Moderaterna måste ta täten för att stoppa den negativa utvecklingen, men det förutsätter att vi kommer till bukt med de jämställdhetsutmaningar som finns inom partiet.

Medan andra partier har kvotering till bolagsstyrelser och genusvetenskapliga jämställdhetsmyndigheter som enda recept för att öka jämställdheten, så vill Moderaterna vara en röst för alla kvinnor: kvinnor som är utan jobb, utsätts för hedersförtryck och känner sig otrygga när de rör sig ute i samhället.
Moderaterna har länge drivit en politik som sätter arbete före bidrag och driver regeringen framför sig vad gäller fler poliser samt skärpta straff för våldsbrott. Samtidigt finns fog för självkritik. Moderaterna har inte varit en tillräckligt relevant röst för kvinnor som lever i ofrihet, vilket bekräftas av att kvinnor återkommande är underrepresenterade i väljarstöd.

Därför har Moderatkvinnorna tagit fram ett bokslut över jämställdheten inom Moderaterna. Vår genomgång av samtliga delar av Moderaternas valresultat, interna och externa organisation visar att vi har en resa kvar innan Moderaterna som parti är jämställt. Exempelvis visar kartläggningen att bara 37 procent av Moderaternas medlemmar är kvinnor, och bland nytillkomna medlemmar i år är inte ens en tredjedel kvinnor. Här i Västra Götalands län är andelen kvinnor 36,7 procent.

Sveriges, Västra Götalands och Lerums kvinnor behöver en stark röst för ett fritt och jämställt samhälle. Moderaterna ska vara den rösten.

Josefin Malmqvist
Ordförande Moderatkvinnorna

Anna-Lena Holberg
Vice ordförande Moderatkvinnorna
Länskvinnoordförande i Västra Götaland

Marie Jungtell
Ordförande Moderatkvinnorna, Lerum