Foto: Calle Ström
Oscar Johansson.

Oscar Johansson uttagen i U19-landslaget

Innebandy

När svenska U19-landslaget gästade Lerum och Alingsås i samband med Finnkampen i september fick FBC Lerums back Oscar Johansson chansen att träna med laget. Nu är han uttagen i truppen som ska spela Euro Floorball Tour i Finland och i UVM nästa år tror klubbens herrtränare Anton Olofsson på fler Lerumsspelare i blågult.

Den 22 spelare stora truppen presenterades under fredagen och Oscar Johansson är en av sex debutanter. Euro Floorball Tour spelas den 8-10 november och Sverige möter i turordning Schweiz, Tjeckien och slutligen ärkerivalen Finland. De flesta spelarna är ett år äldre än den 17-årige FBC-backen, som är en av fåtal spelare i laget som är födda 2002.

– Vi har följt debutanterna en längre tid. De här spelarna kommer att komma in och förstärka laget. Alla debutanter är väldigt mogna i sitt spel. De har alla fysiska bitar på plats är och är gedigna som spelare, säger förbundskaptenen Markus Puskala på innebandy.se.

På FBC:s hemsida berättar Oscar Johansson att han är glad och stolt.

– Det är en väldigt stor ära att få representera sitt land. Jag har drömt om detta i flera år och detta har varit ett stort mål för mig, så att bli uttagen betyder väldigt mycket. Man får en belöning för allt slit och all tid man lagt ner på att utvecklas, men samtidigt är det lite nervöst så klart. Jag ser fram emot detta väldigt mycket, säger han.

Oscar Johansson lyftes upp i FBC Lerums A-trupp förra säsongen då laget spelade i Allsvenskan och han tog omedelbart plats i förstafemman. Han fick sitt genombrott samtidigt som jämngamle Joel Ekström, som också han tränade med U19-landslaget under Finnkampen.

– Det är väldigt roligt att Oscar kommer med, han är välförtjänt av platsen och även Joel var högaktuell. Förbundskaptenen ringde och frågade efter fystester, jag vet inte varför Joel inte kom med, säger Anton Olofsson.

Idag är han tränare för båda spelarna i herrlaget och han coachade dem även i FBC:s 16-årslag som tog USM-guld i våras. Framöver tror han att både Joel Ekström och fler unga FBC-spelare får chansen i blågult.

– Jag tror även på en spelare som Noah Johansson. I år är de flesta i U19-landslaget -01:or medan alla våra spelare är -02:or och i nästa års VM tror jag att vi har tre, fyra spelare med.

Har FBC Lerum haft någon lika bra årskull tidigare?
– Nej, det har funnits bra årskullar men inte i närheten så bra som 02:orna, inte vad jag känner till i alla fall.

I Sveriges trupp till Euro Floorball Tour finns ytterligare en spelare med Lerumskoppling med. FBC-fostrade Mattias Lövenfors spelade i klubben till och med säsongen 2017/2018 innan han gick till allsvenska RIG Umeå.