Foto: Filip Landqvist

Padelcenter byggs i Stenkullen

Stenkullen

Det finns många dragplåster bland kändiseliten och antalet banor ökar i snabb takt. Nu får Lerums kommun sitt första padelcenter. I fredags fick initiativtagarna bygglov för en hall i Stenkullen.

På kort tid har banor byggts i grannkommunerna Partille, Mölnlycke och senast i Alingsås. Genom det nystartade företaget Life Padel gör sporten nu även entré i Lerums kommun.

– Padel är en av de snabbast växande sporterna, jag såg att det inte fanns någon bana i Lerum och började leta efter lokal och hittade av en slump den här, säger delägaren Patrik Bengtsson.

Sporten, som brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash, tar plats i en 1 700 kvadratmeter stor byggnad som tidigare användes som industrilokal.

– Det är svårt att hitta lokaler. Takhöjden måste vara minst sex, sju meter, vår är sju meter, och varje bana är 200 kvadratmeter.

Totalt får hallen sex banor: fyra vanliga banor för dubbel, en singelbana (vilket är ovanligt i Sverige), samt en tränings- och teknikbana som även är tänkt att utnyttjas till exempelvis volleyboll och innebandy.

Banorna är redan uppmonterade efter ett muntligt startbesked i somras, men bygglovet kom först i fredags och nu väntar jobb med bland annat entrén. Kostnaden beräknas till tre miljoner kronor och målet är att kunna bjuda in till invigning den 23 november, då man kommer att erbjuda gratis provspel.

Patrik Bengtsson drev tidigare gymmet Life i Lerum och har de senaste tre åren jobbat som träningskonsult innan han nu alltså satsar på ny verksamhet i kommunen.

–Lerum är en väldigt bra idrottskommun och jag tror att padel passar bra som komplement till innebandy, fotboll och hockey.

Sportens inträde i Sverige 1998 gick ganska obemärkt förbi. Initiativtagaren Thommy Andersson snickrade då ihop den första padelbanan av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie i Skåne, men tvingades att ta ner den redan året efter. Tio år senare skedde comebacken i Båstad och 2014 började intresset växa då tennisstjärnan Jonas Björkman och schlagerprofilen Måns Zelmerlöw öppnade ett padelcenter i Stockholm. Sedan dess har stora idrottsprofiler som Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimovic blivit affischnamn och investerat i anläggningar och idag finns flera hundra banor i Sverige.

Ser du någon risk med ett överflöd av banor när boomen avtar?

– Just nu finns det för få banor, alla hallar är överbokade och i Göteborgsområdet är efterfrågan så stor att det går att bygga sju, åtta hallar till. Vad som händer i framtiden går inte att veta, men i Spanien och Argentina har padel funnits i 30-40 år så det är ingenting som dykt upp nu och vi gör en rejäl satsning, säger Patrik Bengtsson.

Inom en tvåårsperiod är målet för Life Padel att bygga 15-talet center på fler orter i Sverige.