Fia Fjelddahl. Arkivfoto: Lasse Fjelddahl.

Säker segling gav VM-brons

Segling

SEGLING: En efter en seglade förhandsfavoriterna bort sig under VM i Italien. Fia Fjelddahl höll huvudet kallt, bemästrade de svåra förhållandena, och tog ett överraskande brons.

95 båtar med flera världsmästare, olympiska seglare och paralympiska atleter stod för motståndet när Fia Fjelddahl åkte till Genua för VM i klassen 2.4mR.

– Förra året när VM gick i Sverige gick det inte bra och jag hade drygt 20 konkurrenter framför mig. I år siktade jag på att komma topp tio men sen hade jag mycket stolpe in, säger Fia Fjelddahl.

Bland annat råkade en elva- faldig världsmästare ut för två tjuvstarter och var borta från leken och många deltagare hade problem i väderförhållanden som förändrade sig mycket mellan racen. Fia Fjelddahl lyckades segla en jämn serie där hon som bäst kom trea och som sämst tia, ett resultat som alltså räckte ända upp på pallen.

– När jag började segla i den här klassen hade jag tänkt att segla den i något år. Sen insåg jag att jag kunde ta VM-guld. Det blev inget guld nu, men ett brons är en bra bit på vägen och det är ett mål jag har på många års sikt, säger hon.

Utöver en pallplats i Nordiska Mästerskapet var detta hennes första internationella mästerskapsmedalj. Den kommer efter en god utveckling det senast året.

– Sedan förra hösten har jag börjat hitta mitt eget spår på ett annat sätt, så att jag kan jobba som jag vill i vattnet och jag hittar fri vind. Efter fyra år i klassen har jag också lärt känna motståndarna bättre, jag vet vilka jag vill ligga i närheten av och vilka jag inte vill ligga nära, det är lite mind game, säger Fia Fjelddahl.