• Pressbild: Fonus
  • Pressbild: Fonus
    Erik Bilén

Tänder ett ljus för den som behöver hjälp

Lerum

Den som inte kan gå till kyrkogården vid allhelgonahelgen kan få hjälp. Det är personal från Fonus som nu på fredag tänder ljus vid gravar på kyrkogården i Lerum för alla som vill att det ska tändas ljus vid en anhörigs grav men inte själva har möjlighet att gå dit.

Det är alltså fredagen den 1 november som personal från Fonus åker ut till bland annat kyrkogården i Lerum för att tända ljus på gravar som anhöriga har anmält att de vill att det ska tändas ett ljus på. Den som vill utnyttja tjänsten kan ringa Fonus eller gå in på hemsidan och anmäla sig där senast på torsdag.

– Det är helt kostnadsfritt och efter att vi har tänt ljuset tar vi en bild med mobiltelefonen och skickar den till personen som har bett oss gå till den graven, förklarar Erik Bilén, som åker till Lerums kyrkogård på fredag tillsammans med kollegan Petra Roholt.

Det är första året Fonus genomför detta och det är därför enbart kyrkogården i Lerum som är aktuell i kommunen. Det är i nuläget oklart om samma insats görs nästa år, och om den i så fall kommer innefatta fler kyrkogårdar.

Det är en marknadsföringsstrategi.

– Vi vill visa att vi bryr oss om och finns där för andra, och att man ska känna det och gärna anlita oss om det skulle behövas i framtiden, säger Erik Bilén.

Blir inte det här dyrt för Fonus?

– Nej, personalen åker runt till olika kyrkogårdar under en dag. Vi ser det som något värdefullt och fint, svarar han.

För att kunna tända ljuset vid rätt gravplats behöver Fonus veta gravkvarter, gravplatsnummer och namn på den person som ligger begravd där.