Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Sara Ljunggren

Tunga nyförvärv i Lerum

Innebandy

En hemvändande lagkapten från Pixbos SM-vinnare, ytterligare två landslagsspelare, en trio från grannen Floda IBK, och en guldtränare från Backadalen. En hel flock av nyförvärv har anslutit till FBC Lerum, som startat säsongen med två segrar.

Sällan om någonsin har FBC Lerums damer upplevt en försäsong med så stora förändringar i truppen. Med två nya ledare samt uppflyttade målvakten Laura Ekman inräknade har laget fyllts på med 13 personer. Redan i slutet av april startade lagbygget med tre starka namn som lockades tillbaka till FBC Lerum. Klubben presenterade då systrarna Mathilda och Josefine Johansson samt Julia Tjäder (tidigare Larsson) som nyförvärv. Systerduon har allsvensk rutin och Julia Tjäder har sedan flytten från FBC 2008 blivit landslagsspelare och lagkapten i Pixbo, där hon avslutade elitkarriären med ett SM-guld 2016.

– Självklart vill vi satsa på våra unga talanger, men det är positivt med några äldre rutinerade spelare som kan stötta upp, säger nye tränaren Peter Hugosson.

Syns det att Julia Tjäder kommer från en betydligt högre nivå?

– Ja, det gör det. Hon är en spelare av rang, det har hon visat genom att göra sju poäng de två första matcherna. Julia är en spelare som kan gå in och avgöra.

VM-spelare

Ytterligare två spelare med landslagsmeriter har tillkommit. Backen Rosie Burtenshaw spelar i Australien och hemvändaren Nina Olsson tillhör Thailands landslag. 36-åringen, med flera elitsäsonger i Pixbo bakom sig, kommer av den anledningen att saknas under delar av hösten då hon laddar upp inför VM i december.

– Så det blir ett avbrott från klubbspel och laget, men en oerhörd häftig resa väntar, om allt går som vi tänkt oss, säger hon på FBC:s hemsida.

Efter att tidigare ha tappat en del spelare till Floda har klubben nu knutit till sig tre spelare därifrån – Sofie Ryynänen, Sara Ljunggren och Stina Janson.

– Det är bra spelare som kommer in med rutin från kvalet förra säsongen. De är ett plus i kanten och tillför rutin bland de yngre, inte färdigkokta spelarna, säger Peter Hugosson.

Efter att ha förlorat flera meriterade spelare till förra säsongen ställde FBC Lerum då ett ungt lag på benen, men tack vare nyförvärven är tränaren nöjd med att kunna bilda femmor med en mix av äldre och yngre spelare. Och även om firman Julia Tjäder och Mathlida Johansson imponerat med sju poäng var så här långt framhåller Peter Hugosson att samtliga tre femmor har bidragit med mål i de första två matcherna, segern med 5–3 hemma mot Burås i premiären och segern med 5–10 borta mot Lindås Rasta.

Hugosson tänkte om

Utöver alla nya och nygamla spelare på planen finns alltså även en nykomling i båset. Efter många år som tränare hade Peter Hugosson egentligen tänkt kliva åt sidan efter att han som inhoppare ledde Backadalen till serieseger i damernas division 1 förra säsongen. Men FBC Lerums sportchef Mattias Flodén fick honom på andra tankar.

– Han ringde och tjatade och Lerum är en förening som jag följt och sett växa genom åren, det är en bra förening och detta blir en rolig utmaning.

Målet för säsongen är inte fastställt. I ett originellt tillvägagångssätt har samtliga spelare fått tippa resultaten de första fem seriematcherna. Lapparna har samlats in och blir inte upplästa förrän de fem omgångarna har gått och först därefter är det dags att spika målet.

– Vi ska komma bättre än förra årets sjundeplats i alla fall, men vi vet ju inte var alla andra lag står.

Nytt försvarsspel

Dessutom är det mycket nytt som ska klicka. Peter Hugosson blev ansvarig för laget så sent som i augusti och spelarna är fortfarande i en fas där de vänjer sig vid en lite annorlunda typ av träningar med nya övningar. Den största förändringen är försvarsspelet, där tränaren omedelbart bytte från en 2-2-1- till 2-1-2-uppställning.

– Det är min filosofi att säkra med en center som alltid är i mitten. Framåt såg jag att de var duktiga på passningar och skott så det har vi bara byggt vidare på.

Peter Hugosson tycker trots allt att spelarna förvånansvärt snabbt har hittat rätt i nya femmor och nytt spelsystem.

– Vi har spelat okej även om vi har mer att ge, men lägstanivån är hög och det är skönt att veta.