Arkivfoto: Per Anger

Dom om lastbilsolycka överklagas till hovrätten

Lerum

Tingsrätten friade lastbilschauffören efter den svåra olyckan på Härskogsvägen som tog två människors liv. Nu hoppas åklagaren på ändring i hovrätten.

Den allvarliga olyckan inträffade på Härskogsvägen i Lerum den 23 mars förra året. Ett lastbilssläp kom över på fel sida av vägen och kolliderade med två personbilar som kom körande i motsatt färdriktning. Förarna i båda personbilarna omkom.

Lastbilschauffören åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död men friades av Alingsås tingsrätt, som ansåg att olyckan hade orsakats av felaktiga bromsar på lastbilen.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson, som åtalade chauffören, är inte nöjd med tingsrättens bedömning, och har överklagat domen till hovrätten. Där begär han att chauffören ska dömas till ansvar för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Carl-Henrik Andersson anser att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av bevisningen, och menar att chauffören dels inte anpassat hastigheten till rådande trafikförhållande på platsen, dels brustit i kontroll över lastbilsekipagets position på vägbanan. På så vis har chauffören, enligt åklagaren, av oaktamhet orsakat de båda bilförarnas död.

Lastbilschauffören har hela tiden nekat till brott.