• Amelia Björklund Lauritzen

Dykare har städat i Säveån

Lerum

De gångna veckorna har 1,5 ton skräp har plockats upp från Säveåns botten. Ett vapenmagasin fyllt med patroner, en trampsymaskin och en gastub hörde till de mer ovanliga fynden.
Nu är projektet avslutat för den här gången – men det blir en fortsättning.

I början av juni skrev Lerums Tidning om duon Dennis Hägg och Filip Blenströms och deras bolag Ocean­recycleone för första gången. Då hade killarna plockat upp 162 kilo skräp på åbotten där Säveån mynnar ut i Aspen. Det var en följare på deras Youtubekanal som hade bett dem komma till Lerum.

Ove Nilsson i Aspen Säve­åns fiskevårdsområde läste artikeln och fick inspiration. Han har sedan länge velat få upp skräp från åbotten och nu uppdagades ett gyllene tillfälle. Fiskevårdsområdet anlitade Oceanrecycleone, som nu har varit i Lerum under fem helger.

– Att få städa upp på en plats som Säveån med dess stora gamla träd och vackra miljö har verkligen varit speciellt för oss, säger Filip.

Han fick också en ovanlig naturupplevelse.

– En blå fågel, jag visste inte att det fanns sådana i Sverige, säger han med ett stort leende.

Lilla fågel blå

Filip frågade kollegorna, men det var ingen annan som hade sett fågeln, då frågade han några naturkunniga Lerums­bor som befann sig på platsen.

– De berättade att det var en kungsfiskare. En väldigt speciell upplevelse, slår han fast med ett nytt stort leende.

Under helgerna de senaste fyra veckorna har dykarna städat under Aspenäsbron, Nyebron, Frödingsbron och Häradsbron. De började och slutade vid Aspenäsbron, intill Aludden.

”Pålar och cyklar”

– Vi har hört att ungdomar ibland hoppar i vattnet från bron och det skulle vi vilja uppmana dem att sluta med. Det finns fortfarande mycket man kan skada sig på under ytan, som pålar och cyklar och annat, säger Filip.

Dennis tillägger:

– Det är dessutom väldigt olika vattennivåer här, på vissa ställen är det djupt medan det är grundare på andra ställen.

Förutom arbetet i vattnet har deras markansvarige Vladyslav Svahn hållt säkerheten på land, sett till att de kan ta upp tyngre skräp. och varit ansiktet utåt när kollegorna arbetade i vattnet.

Teamet har fyllt nära två containrar med cirka 1,5 ton skräp när de nu sätter punkt för den här gången. De har tagit upp stora mängder hjul, cyklar och vägskyltar men även mindre vanliga saker som en gammal symaskin, en gammal bildskärm och ett vapenmagasin med patroner. De kontaktade polisen angående ammunitionen.

– Polisen kom och hämtade magasinet. Det visade sig vara 5,56 kalibers patroner till en AK5:a, som svensk militär använder, säger Filip.

Finns kvar

Arbetet den här perioden har bekostats av fiskevårdsområdet. Även om ån har rensats ordentligt finns fortfarande mycket skräp kvar. Man har till exempel inte dykt mellan broarna eller vid Wamme bro och Holma bro. Fiskevårdsområdet kommer anlita Oceanrecycleone under nästa år också.

– Vi gör det oavsett men det vore bra om kommunen kunde vara med och ta en del av kostnaden. Det är konstigt att kommunen städar på marken intill ån men inte i ån, det är väldigt miljöfarligt när till exempel däck hamnar i vattnet och blir kvar där. Kommunen borde ta sitt ansvar, säger Ove Nilsson och fortsätter med ett skratt:

– Det är invånare och företag här i kommunen som har smutsat ner, det är faktiskt inte fiskarna som har gjort det.

Han har fått fin respons och uppmuntran från kommunbor efter initiativet.

Även dykarna har fått fin respons från kommuninvånare.

– Det är många som har kommit fram och frågat vad vi håller på med, och det har varit roligt att få visa folk vad vi har gjort, säger Filip.