Krångelombudsman inget för Lerum?

Debatt

Vi som var barn på 40-talet hörde säkert talas om begreppet ”Krångel-Sverige” som handlade om betungande ransoneringar och onödiga politiskt färgade regleringar.

Jag erinrade mig krånglet för 70 år sedan när jag läste en artikel i tidningen ”Dagens Samhälle”, där kommunerna börjat instifta krångel­ombudsmän vilka vill förenkla det som upplevs som osmidigt och besvärligt för exempelvis näringslivet, skolan eller förskolan.
En kvinnlig krångelombudsman tillsattes den 1 oktober i Helsingborg – som ståtar med titeln årets kvalitets­kommun – och Karlstads kommunstyrelse är inne på samma linje.

Finns det då behov av en krångelombudsman i Lerum, tro? Knappast. Tids- och kostnadsåtgärder typ medborgarförslag – för att ta ett färskt exempel – kan elimineras utan inblandning av någon intern, brobyggande krångel­ombudsman. Man skall inte krångla till det i onödan.

Lars Borke