• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Kreativ Flodafighter gör VM-debut

Kampsport

Alexander Brodal ser på MMA (mixed martial arts) som ett modernt gladiatorspel, där atleten med det bredaste registret har bäst chans att vinna. Själv litar han mycket på sin kreativitet i buren när han nu gör sig redo för sitt första VM.

– Vad gör du på fritiden?

Frågan brukar generera ett svar med ett par, tre olika intressen. När Alexander Brodal får frågan klurar han en stund, men kan omöjligt svara. För 24-åringen från Floda flyter jobb och fritid ihop. För närvarande tränar han både morgon- och kvällspass och tiden däremellan drillar han som personlig tränare sina kunder i kampsport och leder gruppträningspass. Därmed tillbringar han större delen av sin vakna tid på Fighter Centre Göteborg, där LT träffar honom.

– Jag lever för hela veckorna och inte bara för helgerna, jag skulle ha svårt att gå tillbaka till ett vanligt jobb efter det här och gillar verkligen det jag gör, säger han.

Alexander sitter i en fåtölj innanför entrén med en proteinshake i handen och berättar om vägen mot det stundande mästerskapet i Bahrain, som startade med en elitsatsning för tre år sedan. Inledningsvis blandade han goda insatser med plattmatcher, men med tiden har vinsterna blivit allt fler och VM-biljetten är belöningen sedan han blivit rankad som en av Sveriges två bästa fighters i weltervikt, -77,1 kilo.

Redan i somras debuterade Alexander i sitt första internationella mästerskap när han tävlade i EM, som dock inte blev den framgång som han hoppats på. Det blev omedelbar sorti efter förlust mot en italienare.

– Jag var övertänd och ville avsluta matchen för fort. Jag började bra men sen blev jag lite ivrig och det slutade med att jag blev utstrypt. Siktar på guld När han går upp på mattan i sin första VM-match på måndag ska han hålla huvudet kallt och njuta av atmosfären.

– Jag blir inte mer nervös utan bara mer taggad när det är en större tävling, jag gillar det, säger Alexander, som åker till Bahrain med högt ställda mål.

– Jag ska jag släppa loss inne i buren och ha roligt, sen är självklart målet att ta guld.

På grund av att lottningen sker så sent som dagen innan tävlingen fokuserar Alexander helt och hållet på sig själv utan att scouta de andra deltagarna.

– Jag räknar med att ryssarna har hög nivå på brottningen och att det kommer bra boxare från Storbritannien.

Alexander coachas av den svenske MMA-pionjären August Wallen och på frågan om han tränat på något speciellt inför mästerskapet svarar han omedelbart giljotinförsvar, som ska förhindra att historien upprepar sig från EM.

– Jag vill inte bli utstrypt, på det sättet tänker jag inte förlora igen, säger han övertygande.

Alexanders segerrecept är att utnyttja sin kreativitet och överraska motståndaren. Just variationen är det som enligt honom gör MMA till den ultimata utmaningen.

– Det finns så många olika sätt att vinna på, det är som en typ av modernt gladiatorspel.

För att bli en komplett fighter har han övat upp sina färdigheter i de liggande momenten med brottning och grepp, medan han alltid har varit stark i den stående fighten med sparkar och slag. Dels tack vare att han har en lång kampsportsbakgrund inom karate, kickboxning och kung fu, dels för att han har ”rätt” anatomi.

– Kolla armarna, de går till knäna, säger han och rätar ut de långa lemmarna som ger honom en bra räckvidd.

I VM deltar enbart amatörer. Alexander tävlar i den så kallade A-klassen, där utövarna till skillnad från proffsen har benskydd och går treminuters- istället för femminutersronder. Så småningom vill han ta steget vidare.

– Men jag har inte superbråttom med att lämna amatörscenen som har vuxit enormt de senaste tio åren. Jag tror att jag har ungefär ett år kvar som amatör.