Foto: Peter Claesson.
Malin Wättring

Kulturstipendium till Malin Wättring

Musik

Musikern och kompositören Malin Wättring från Lerum är en av de som tilldelas Sten A Olssons kulturstipendium 2019.

Malin Wättring är jazzmusiker, saxofonist och kompositör. Hon är uppvuxen i Lerum men är numera bosatt i Göteborg. Den 6 december är hon en av sex personer som får ta emot Sten A Olssons kulturstipendium 2019 på 300 000 kronor. Utdelningen sker i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus, då publiken får möjlighet att möta några av stipendiaterna i exklusiva liveframträdanden.

”För saxofonisten, jazzmusikern och kompositören Malin Wättring är rörelsefrihet och musikaliska samarbeten avgörande. Malin Wättrings eget uttryck kan vara lyriskt och melodiskt, men också rått, pådrivande och kraftfullt. Det handlar om att lyssna och att vara lyhörd, fånga det som händer i stunden, låta musiken bli ett samtal. Utöver huvudinstrumentet tenorsax, använder Malin Wättring sig även av sopran-, alt- och barytonsax, men också klarinett, gitarr och den egna rösten”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Sarah Klang

Bland övriga stipendiater kan nämnas sångerskan Sarah Klang, i dagarna aktuell med sitt andra album och skådespelaren Mattias Nordkvist, aktuell som Gustaf Löwander i SVT:s dramaserie Vår tid är nu.

Årets honorärstipendiat är skådespelaren Claes Eriksson, som under hösten har kunnat ses på Lorensbergsteatern i Göteborg med soloföreställningen Vardagsmat.

Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige.