Lerums kommun vill bygga en tillfällig förskola i Bråta.
Lerums kommun vill bygga en tillfällig förskola i Bråta. Bild: Rebecca Hådell

Åsikt: Kommunen gömmer sig likt en struts

Vår överklagan på kommunens planer på en tillfällig förskola längs Tånvägen är avslagen. Vi bjuder in kommunen till dialog och syn på plats för att visa på den skillnad i hur vi uppfattar och lever med varje dag, innan vi skickar in fortsatt överklagan, skriver signaturen Boende i Bråta.

ANNONS

Vi får en känsla att kommunen likt en struts gömmer sig bakom en i vår bedömning undermålig trafikutredning. Med den i handen så är det inga problem!

Vi delar inte den bedömningen som finns i AFRY:s skrift, ett PM, där utredaren beskriver området med bilder som visar att det är trångt, till och med anger att "vårdnadshavare kan cykla tryggt och säkert för att lämna och hämta på förskolan"! Just den meningen är dock längs den anslutande Lilla Bråtavägen som går från ICA där vägen är bred och med avskild gång/cykelbana.

På Tånvägen finns inte den meningen utskriven, där är det enbart "vägens utformning bidrar till känslan av en smalare sektion vilket kan förväntas dämpa motorfordonens hastighet. Den markstensavskiljda ytan är dock inte med nuvarande utmärkning, att betrakta som en gångbana enligt Trafikförordningen".

Att hastighetsbegränsningen är 50km/h gör denna vägsträcka till något annat än en möjlighet att öka trafikmängden med stressade föräldrar som skall komma in och ut i området med sina barn. Hur skall barnen uppleva det som går ochcyklar till skolan i Hulan? Att trängas ut från vägbanan för att mötande trafik skall passera varandra.

Vi förstår att kommunen har ett svårt läge, då man misslyckats i sin planering att etablera tillräckligt med förskolor, och att tillfälliga lösningar är en nödvändighet. Vi har ingen insikt i vilka alternativ som kan finnas inom kommunen för en förskola, men att trafiksituationen helt blundas för i och med det planerade alternativet känns huvudlöst. Vi är oroliga! Vad är det kommunen inte ser som vi ser? Är det bara ett PM från en utredare som skall bestämma vad som är ok eller inte? Har kommunen ingen egen förmåga att bedöma om detta är rimligt eller ens trafiksäkert?

Boende i Lilla Bråta

LÄS MER:Massiv kritik mot planerad förskola: ”Mer trafik är vansinne”

LÄS MER:Paviljonger ersätter förskola – grannarna överklagar

LÄS MER:Skulpturer och stora målningar visas på Dergårdsgalleriet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS