Vi moderater har länge verkat för att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen och det är glädjande att fler partier har valt att följa efter, skriver debattörerna.
Vi moderater har länge verkat för att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen och det är glädjande att fler partier har valt att följa efter, skriver debattörerna. Bild: HANS T DAHLSKOG

Insändare: Äntligen är vi med i Nato

Vi moderater har länge verkat för att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen och det är glädjande att fler partier har valt att följa efter, skriver debattörerna.

ANNONS
|

I skuggan av Rysslands brutala invasion av Ukraina så beslutade regeringen den 16 maj 2022 att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Efter en lång resa så är vi äntligen där när Sverige svurits in som medlem i försvarsalliansen. Vi moderater har länge verkat för att Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen och det är glädjande att fler partier har valt att följa efter. Det finns flera anledningar till varför vi ser att ett medlemskap i Nato skulle vara bra både för Sverige och vårt närområde.

  • Ett medlemskap i Nato säkerställer fred och frihet i vårt närområde.
  • Tillsammans med andra länder blir vi starkare och det kollektiva försvaret innebär att vi både får och ger skydd i händelse av ett angrepp.
  • Efter Finlands inträde i Nato så blir vi tämligen ensamma i Norr. Sverige ligger visserligen inbäddad i Nato-länder men för att öka vår säkerhet så är det viktigt att även vara medlem.
  • Nato avskräcker ett aggressivt Ryssland

Nato är lite som en hemförsäkring, du tecknar försäkringen innan huset börjar brinna och inte efter. Det är just därför vi moderater ser att ett medlemskap i NATO kan verka preventivt för att mota ett angrep från ett aggressivt Ryssland.

ANNONS

Viktor Lundblad (M), ordförande kommunstyrelsen

Christopher Gärdesmed (M), ledamot kommunstyrelsen

ANNONS