Insändare: Kan Lerums beslutsfattare inte ta ansvar?

Som skattebetalare anser jag att kostnadsbesparingarna borde ske i kommunhuset. Bort med onödig administration, chefer som inte kan ta ansvar och vuxna politiker som ska praoa på Ica, skriver debattören.

ANNONS
|

I LT kan vi läsa om larmet att Lerums kommun nu behöver spara. På skolan. Femtio personer riskerar att sägas upp inför nästa läsår. Femtio! Det kommer självklart leda till att våra barn får sämre förutsättningar till god utbildning. Risken är också att de lärare som arbetar kvar får en ännu tuffare vardag och tvingas sjukskriva sig eller till och med väljer att lämna yrket.

Skolan är en av kommunens kärnverksamheter. Som invånare och skattebetalare förväntar jag mig en god kvalitet på skolan. Precis som jag förväntar mig en hög kvalitet i äldreomsorgen, hemtjänsten eller annan service som kommunen faktiskt ska ta ansvar för. Här behöver vi kunna ställa krav på kommunens beslutsfattare! Vi behöver tillsammans ge röst åt barnen och de äldre.

ANNONS

Kanske försvaras besparingarna med de oväntat höga kostnaderna för kommunen. Ingen hade väl kunnat förutse den inflation som drabbade oss alla? Men på riktigt. För att ta ett exempel. I skolan borde personalkostnader rimligen stå för en stor del av budgeten. Skolpersonalens löner har inte ökat i takt med inflationen. I Sverige har vi den svenska modellen där arbetsgivare och fack sluter avtal sinsemellan. Lönerna för skolpersonalen har visserligen ökat men inte mer än ett vanligt år. Hur kommer det då sig att larm om besparingarna i kommunens kärnverksamheter dyker upp nu? Kan våra beslutsfattare inte räkna? Inte ta ansvar? Inte prioritera? I så fall är det enligt min mening ledningen som behöver sägas upp i den här kommunen.

Som skattebetalare anser jag att kostnadsbesparingarna borde ske i kommunhuset. Bort med onödig administration, chefer som inte kan ta ansvar och vuxna politiker som ska praoa på Ica. Låt oss kommuninvånare ställa krav på vår kommun så de faktiskt levererar den service som vi betalar för!

Skattebetalare i Lerum

LÄS MER:Larmet: 50 skolanställda kan förlora jobbet i Lerums kommun

ANNONS