Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.
Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum. Bild: Privat

Insändare: Oacceptabel skadegörelse

Pengar som hade kunnat gå till nya läroböcker, upprustade lekplatser eller studiebesök tvingar gå till klottersanering och nya fönster, skriver kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Strax efter midnatt natten till 24 mars larmades en väktare till Lekstorpsskolan i Gråbo. Rutor krossade och olaga intrång. Än så länge är det inte klart om något blivit stulet. Under sommaren 2020 krossades över 100 fönsterrutor på skolor och förskolor runt om i Lerums kommun. Snittpriset på krossade fönster var då 4 000 kronor styck. 21 maj 2023 rapporterades det om skadegörelse med krossade rutor och klotter på Berghultsskolan i Floda. Rektorerna på skolan vittnar om att det dessvärre inte var första gången.

Detta är oacceptabelt. Elever, vårdnadshavare och medarbetare tvingas mötas av förstörelse. Samhället tvingas betala, inte bara i otrygghet, utan även dyra belopp på skattsedeln. Pengar som hade kunnat gå till nya läroböcker, upprustade lekplatser eller studiebesök tvingar gå till klottersanering och nya fönster. Såhär ska det inte vara.

ANNONS

21 februari i år, efter dialog med polisen, beslutade därför kommunstyrelsen på majoritetens initiativ att utreda förutsättningarna för kamerabevakning på våra skolgårdar efter skoltid som en förebyggande säkerhetsåtgärd. Kamerabevakning har uppmätt påtaglig effektnivå på vissa brottskategorier, bland annat på både skadegörelse och narkotikabrottslighet.

Elever och medarbetare ska inte behöva se sin arbetsplats förfulad, förstörd och fördärvad. De ska känna glädje och trygghet – likaså ska vårdnadshavarna veta att eleverna befinner sig i en trygg läromiljö. Ökad kamerabevakning ska därför införas och kommer, i kombination med andra trygghetsskapande åtgärder så som nattvandrare, trygg samhällsgestaltning och ökad polisnärvaro, bidra till en tryggare kommun.

Vi lyckades skapa en bred samsyn i den här frågan över partigränserna vilket glädje mig. Dessvärre var detta inte någonting som Miljöpartiet ville ställa upp på. Partiet som alltid säger nej sa ännu en gång nej. Den här gången till ökad trygghet.

Viktor Lundblad (M)

Kommunstyrelsens ordförande

LÄS MER:Tillförordnade rektorn berättar – så allvarlig var skolbranden

LÄS MER:Rutor krossade på Lekstorpsskolan

ANNONS