KD vill inte se ett enda barn på gatan.
KD vill inte se ett enda barn på gatan. Bild: Per Anger

Inte ett enda barn på gatan – man tvingar inte barnfamiljer att flytta för sakens skull

KD om kommunens beslut om genomgångsbostäder där 14 barnfamiljer i Lerum kan tvingas flytta. ”Där behöver vi som kommun tänka till för att fatta kloka och långsiktigt hållbara beslut.”

ANNONS

Inte ett enda barn på gatan. Det har alltid varit Kristdemokraternas hållning. Nu är frågan aktuell igen efter kommunens beslut om att invandrare som bott i genomgångsbostäder i mer än två år måste flytta. Beslutet berör 14 barnfamiljer.

Vi kristdemokrater tycker att det i grunden är en bra princip att vuxna ska ordna sitt eget boende. Det ställer krav på personligt ansvarstagande och handling. Ingen vuxen ska sitta och vänta på att samhället löser situationen. Som arbetsför vuxen förväntas man flytta dit det finns bostäder och jobb, även om det är i en annan del av landet. Med barn i hushållet är det en annan sak och där behöver vi som kommun tänka till för att fatta kloka och långsiktigt hållbara beslut.

Kristdemokraternas mening är att kommunens förhållningssätt måste vara att möjliggöra för långsiktig integration i det svenska samhället. Barns behov av trygghet och kontinuitet måste respekteras och särskild hänsyn visas. Att slita upp barn från bostad och skola där man under minst två års tid hittat en fungerande vardag är inte att verka för stabil integration. All forskning och profession är enig om att otrygga barn kostar mänskligt lidande såväl som pengar för samhället.

Vi har förståelse för att frågan är svår och komplex. I vissa fall kan det vara helt nödvändigt att hitta mer långsiktiga boendelösningar för familjer och därmed kräva en flytt. Före detta Ibis hotell i kommunen är ett sådant exempel. Det är en lösning som är tänkt att vara en genomgångsbostad som inte lämpar sig som permanentboende för barn. Vi behöver därför skapa en lösning för de familjer som bor i genomgångsboenden där de flyttar till någonting som fungerar långsiktigt för att skapa en trygg uppväxtmiljö för barnen. Man tvingar inte barnfamiljer att flytta för sakens skull, från ett provisoriskt boende till ett annat, av principskäl. Det är ogenomtänkt, kortsiktigt och oekonomiskt.

Christian Eberstein (KD) ledamot i kommunstyrelsen

Miriam Lilja (KD) andre vice ordförande i stöd och omsorgsnämnden

LÄS MER:Förslag om barnfamiljer fick över 500 röster – måste tas upp av Lerums politiker

LÄS MER:Lerums kommun vräker 61 flyktingfamiljer – riskerar bli bostadslösa

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS