Lerum är bland de tio sämsta kommunerna i Västra Götaland att skydda värdefull natur. För dåligt, anser insändarskribenten som vill att kommunen agerar.
Lerum är bland de tio sämsta kommunerna i Västra Götaland att skydda värdefull natur. För dåligt, anser insändarskribenten som vill att kommunen agerar. Bild: Tobias Kjellberg

Lerum i bottenskiktet på att skydda värdefull natur

Lerum är bland de 10 sämsta av Västra Götalands 49 kommuner när det kommer till att skydda värdefull natur men samtidigt en av det rikaste i hela landet när det kommer till skatteintäkter. Dags att agera!

ANNONS
|

Har politikerna i Lerum hört talas om den sjätte massutrotningen? Vi lever i massutrotningens tid, vare sig vi vill eller ej. Det finns ingen vetenskaplig evidens som pekar på att detta skulle bero på något annat än oss människor.

Mänsklig civilisation, industri och jordbruk är nära på att knuffa ut en miljon andra arter ur vår existens. Detta sker globalt men givetvis även här i Lerum vilket jag kan tycka glöms bort av oss invånare och av våra politiker.

Enligt FN:s miljömål, som våra rikspolitiker antagit, så ska vi skydda 30 procent av våra olika naturtyper. Sverige har som helhet skyddat cirka 15 procent av totalarealen, Lerum 1,3 procent (SCB, 2020). Tilläggas ska då att kommunen är bland de 10 sämsta av Västra Götalands 49 kommuner när det kommer till att skydda värdefull natur men samtidigt en av det rikaste i hela landet när det kommer till skatteintäkter, plats 26 av 290 (SCB, 2021).

ANNONS

Vad bör Lerums politiker göra? Se allvaret i denna ödesfråga och börja avsätta och köpa loss den skyddsvärda natur som ännu finns kvar i kommunen samt sköta kommunens marker och vatten utifrån ett miljö- och biologiskt mångfaldsperspektiv, inte produktionsperspektiv som är norm.

Framtiden bär många utmaningar som är stora och komplexa, men åt förlust av biologisk mångfald kan vi lokalt faktiskt göra stor skillnad. Inte när som helst, inte senare. Det är nu vi har chansen! För djur, växter och framtida invånare. Politiker, ni har den fakta som behövs, inte ursäkterna. Agera!

Pierre Schöneman, Aspenäs

LÄS MER:Kallbadhus vid Aspen i Lerum får nej igen: ”Vi får hämta andan”

LÄS MER:Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

LÄS MER:Få motion och rekreation med årets Naturpass

ANNONS