Christian Eberstein och Miriam Lilja, Kristdemokraterna.
Christian Eberstein och Miriam Lilja, Kristdemokraterna. Bild: Olivia Flodén

Replik: Tvetydigt svar från Moderaterna

Är det att dra på spenderbyxorna eller inte, att köpa skolböcker?

ANNONS

Svar till ”KD ökar hellre stödet till religionsutövning än till skolan”.

I slutet av oktober föreslog Kristdemokraterna att en del av det oväntade överskottet som Lerums kommun gör i år, totalt omkring 85 miljoner kronor, ska gå till att köpa in fysiska läromedel till skolan. Moderaterna var snabbt ute och sköt ner tanken. ”Det är inte tid att ta på sig spenderbyxorna nu!” Det krävs skyddsvallar i dessa ostabila ekonomiska tider, löd svaret.

När Moderaterna/Socialdemokraterna, som styr kommunen, nu presenterar sin budget några veckor senare läser vi att det är precis skolböcker som pengar ska gå till. Det gläder oss kristdemokrater, då det är en viktig satsning. I insändarsvaret till oss säger M samtidigt att det är dåligt att satsa på skolböcker de sista två månaderna på året, men i budgeten för 2024 är det bra – Det är tvetydigt och går inte att förstå. Är det att dra på spenderbyxorna eller inte, att köpa skolböcker? Och varför vänta till nästa år, om syftet är att faktiskt köpa in skolböcker?

Vore det inte bättre att använda det prognostiserade oplanerade extra överskottet för resten av 2023, än de budgeterade medlem för 2024 där det är budgeterat 0 i överskott, nu när vi kan välja? Den kommande tvåmånadersprognosen är relativt säker och tillförlitlig jämfört med budget som i sin planering sträcker sig fram till december 2024. Det är en onödig risk; särskilt när vi vet att varje intäktskrona under nästa år kommer behövas när vi går in i dåliga tider.

Moderaterna funderar också mycket på religion i sin insändare, bra för dem även om det är lite udda att prata religion när det handlar om ekonomi. Men för att svara på påståendet. Vi kristdemokrater är av den bestämda åsikten att man skall hålla en tydlig rågång mellan politik och religion. Vi förstår inte fullt ut vad de pratar om i sin insändare. Om de menar föreningsstöd till barn och unga (?) så är vårt perspektiv att vi skall ge barn och unga samma förutsättningar oavsett om de är scouter eller om de spelar innebandy. Precis på samma sätt som vi alltid gjort i vår kommun till skillnad från det förslag som nu ligger uppe för beslut från majoriteten.

Kristdemokraterna, Lerums borgerliga alternativ

Christian Eberstein (KD), ledamot Kommunstyrelsen

Miriam Lilja (KD), ersättare kommunstyrelsen

LÄS MER:Lägg inte 58,4 miljoner på hög – köp skolböcker och reparera bassängen i Parasollen i stället!

LÄS MER:Replik: Dra inte på spenderarbyxorna i dessa tider!

LÄS MER:Replik: Hur prioriterar egentligen Moderaterna våra barn och äldre?

LÄS MER:Insändare: KD ökar hellre stödet till religionsutövning än till skolan

ANNONS