Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Insändare: Skolmaten får inte vara ett kommunalt lotteri

Varje satsad krona på skollunchen ger fyra kronor tillbaka i ett längre samhällsperspektiv, skriver Per-Arne Pettersson, ordförande LRF:s kommungrupp i Lerum.

ANNONS
|

Kommer eleverna i vår kommun vara vinnare eller förlorare? Det avgörs i den kommunala budgetförhandlingen som just nu pågår.

Trots att studier visar att näringsriktig mat är avgörande för elevernas betyg, hälsa och framtida jobb, så diskuteras det ändå i vissa kommuner om att dra ner på kvaliteten på maten. En undersökning visar att 9 av 10 kostchefer är oroliga över att de tvingas till kraftfull försämring i sina skolmatsalar, om de inte får mer resurser för skolmaten.

Samtidigt växer intresset för skolfrukostfrågan lavinartat. De som provat vittnar om lugnare elever, goda effekter på fysisk och psykisk hälsa, studiero och bättre skolresultat, och en förbättrad arbetsmiljö för lärare och andra som arbetar i skolan. Hur det blir i våra kommuner återstår att se. Men det kan bli så att en elev som bor i en kommun kan serveras både frukost och näringsriktig lunch medan kompisen i grannkommunen får en näringsfattig, billig lunch. Skolmaten kan inte vara ett lotteri.

ANNONS

Att LRF nu har tillsatt en Skolmatskommitté som bland annat ska titta på dessa ojämlika förhållanden är glädjande. Vi i vår kommungrupp hoppas nu att samtliga beslutsfattare följer Skolmatskommissionens arbete noga och tar del av deras analyser. För skolmaten handlar inte bara om mätta magar hos eleverna. Den är en samlingspunkt där elever och lärare träffas och kan prata och diskutera. Den skapar gemenskap, något som är allt viktigare i ett samhälle som blir allt mer polariserat, och den bidrar till att öka vår livsmedelsberedskap.

Prognosen för 2024 är att kommuner och regioner kommer att göra ett underskott på totalt 28 miljarder, men kom ihåg att varje satsad krona på skollunchen ger fyra kronor tillbaka i ett längre samhällsperspektiv i form av ökade betyg och därmed högre lön. Vi lantbrukare i vår kommun bidrar gärna till att servera eleverna i våra skolor råvaror som håller världsklass i hållbar och djurvänlig matproduktion.

Per-Arne Pettersson, ordförande LRF:s kommungrupp i Lerum

ANNONS