Låt inte engagemanget spåra ur så att det resulterar i överdrifter. För demokratin i Lerums kommun är inte hotad eller satt ur spel, skriver Alexander Abenius.
Låt inte engagemanget spåra ur så att det resulterar i överdrifter. För demokratin i Lerums kommun är inte hotad eller satt ur spel, skriver Alexander Abenius. Bild: Catharina Fyrberg/A Beautiful Soup

Insändare: Demokratin i Lerum är inte satt ur spel

Låt inte engagemanget spåra ur så att det resulterar i överdrifter. För demokratin i Lerums kommun är inte hotad eller satt ur spel, skriver Alexander Abenius.

ANNONS
|

I veckor har jag följt Lerums Tidning på temat demokrati. Det har skrivits artiklar, insändare och ledare. Som politiskt styre granskas man av media, oppositionen och medborgarna ut i sömmarna. Det är både bra och viktigt, och kritik ingår. Men när drevet går krävs också röster som balanserar ut kritiken så den inte blir ensidig.

Fram tills jag lämnade politiken hade jag varit politiker i Lerum i 16 år, med de tyngsta politiska uppdragen både i opposition och majoritet. Jag har fått höra många fina ord, från både höger och vänster, om mitt inkluderande ledarskap som kommunstyrelsens ordförande. Därför känner jag att jag har fog för det jag nu kommer framföra:

ANNONS

Jag har känt Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S) i många år. Viktor är min efterträdare som kommunstyrelsens ordförande och Renée var då oppositionsråd och min politiska huvudmotståndare. Jag kan intyga att både Viktor och Renée har hög integritet och kärlek för demokratin.

Den bild som målas upp om att demokratin i vår kommun är hotad och satt ur spel är kraftigt överdriven.

Betyder det att det inte finns brister? Absolut inte. Inget är perfekt och jag är säker på att både Viktor och Renée arbetar intensivt för att förbättra demokratin i vår kommun. Detta känner jag mig trygg med.

Kritik från oppositionen är sunt. Och till viss del kan jag hålla med oppositionen om delar av kritiken, som att oppositionspolitiker inte ska behöva vända sig till Komin för information. Samtidigt måste kritik framföras med måtta för att inte blåsa upp saker oproportionerligt. Oproportionerlig kritik är inte bra för demokratin.

Vi har många duktiga politiker i Lerums kommun med ett stort engagemang. Det är både fint och viktigt. Men låt inte engagemanget spåra ur så att det resulterar i överdrifter. För demokratin i Lerums kommun är inte hotad eller satt ur spel. Det är tråkigt att skriverierna gett våra kommuninvånare den uppfattningen. Min uppmaning är snarare att fortsätt dialogen internt om hur vi kan stärka demokratin. Det vet jag att Viktor och Renée är öppna för.

Alexander Abenius

F.d. politiker i mitt hjärtas kommun

LÄS MER:Insändare: Kommunanställda har lagstöd att vara olydiga

LÄS MER:Insändare: Hoten mot demokratin kommer inte bara utifrån

LÄS MER:Insändare: Kampen för demokrati börjar här i Lerum

ANNONS