Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.
Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun. Bild: Tobias Kjellberg

Insändare: Lerum blir tryggare och tryggare

Åtgärderna vi gick till val på och som vi införde 2023 för att göra Lerum tryggare har gett resultat, skriver kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

ANNONS

Moderaterna gick till val på att alla ska känna sig trygga i Lerums kommun. Detta gäller oavsett om man är barn eller vuxen, mitt i livet eller äldre, kvinna eller man. Oavsett om klockan är tolv på förmiddagen, halv åtta på kvällen eller om det är mitt i natten. Oavsett om det är mörkt eller ljust ute. Sedan dess ser vi hur Lerums kommun blir tryggare och tryggare.

För några veckor sedan presenterades SKR:s stora trygghetsmätning. Lerums kommun klättrar nu till plats 6 av Sveriges 290 kommuner. Det är en ökning med ytterligare 2 placeringar sedan föregående år. Samverkan mellan olika aktörer, antal anmälda stöld- och tillgreppsbrott och den upplevda känslan av trygghet är några av de parametrar som jämförs.

ANNONS

De åtgärderna vi gick till val på och som vi införde 2023 för att göra Lerum tryggare har med andra ord gett resultat. Det handlar om sök av narkotikahundar på skolor för att stävja narkotikaförsäljningen. Fler trygghetskameror har satts upp runt om kring i kommunen. Ett trygghetsråd har inrättats där vi tillsammans med polisen och räddningstjänsten arbetar med uppdaterade lägesbilder och åtgärder. Även vårt arbete med elevers problematiska och långvariga skolfrånvaro har vart en viktig åtgärd för att på så sätt arbeta brottsförebyggande.

Trygghet är i grund och botten en demokratisk- och mänsklig rättighet. Nu fortsätter vi vårt arbete för en tryggare och säkrare kommun!

Viktor Lundblad (M)

Kommunstyrelsens ordförande

ANNONS