Insändare: Vi måste få ordning på EU:s säkerhetspolitik

Kriminella transporterar vapen, knark och människor mellan unionens länder - under fria rörlighetens flagg. Detta är orimligt, skriver debattörerna.

ANNONS

I april sköts en 39-årig pappa ihjäl framför ögonen på sin son. I oktober förra året mördades två svenskar i ett terrordåd i Bryssel. Säkerheten har i modern tid aldrig varit under större hot än idag. Den kriminalitet som lamslår den svenska samhällsgemenskapen är i 70 procent av fallen gränsöverskridande.

Moderaterna går därför till val på ett säkert och fritt Europa, där vi tillsammans trycker tillbaka den systemhotande kriminaliteten. Ett blått Europa sätter din frihet och säkerhet främst. I Sverige läggs nu rättspolitiken om. Rättsväsendet får stärkta befogenheter för att bekämpa inrikes säkerhetshot samtidigt som straffen skärps kraftigt. Men för att bekämpa gängen, som inte gör halt vid landsgränser, krävs ett paradigmskifte av säkerhetspolitiken i Europa.

ANNONS

EU samarbetar i dagsläget väl inom ramen för Europol och mellan ländernas polis. Däremot saknar man operativa befogenheter att exempelvis slå mot gängledare som beställer mord och styr knarkaffärer från spanska solkusten. Därför måste samarbetet fördjupas.

Vi moderater sätter gränser för kriminella, terrorister och hatpredikanter - inte för polisen. En europeisk specialpolis måste därför instiftas, som steg för steg, jagar och eliminerar de kriminella gängen. Till skillnad från L och C, inser vi att den fria rörligheten inom EU nyttjas på ett sätt som inte var tilltänkt från början. Kriminella transporterar vapen, knark och människor mellan unionens länder - under fria rörlighetens flagg. Detta är orimligt. Därför vill stoppa fria rörligheten för de kriminella, stärka EU:s gränsbevakning, använda AI-teknik för att stoppa de kriminella på flygplatser och se till att kriminella avtjänar sina straff i hemlandet. På så sätt stärker vi säkerheten och ger dig rätten att känna dig trygg, oavsett om du befinner dig i Kungälv eller Berlin.

Din frihet är vår största prioritet. Är du otrygg är du inte fri. Därför söker Moderaterna ditt förtroende att få ordning på EU:s säkerhetspolitik - för ett fritt och säkert Europa.

Arvid Strandberg, distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra

Ludvig Anderström, valledare Europaparlamentsvalet MUF Västra Götaland Västra

Max Zetterqvist, ordförande MUF Lerum

ANNONS