Med hjälp av hennes dagboksanteckningar har Ruth Kvarnström-Jones tecknat ett livfullt och underhållande porträtt – inte bara av Wilhelmina själv utan minst lika mycket av de kvinnor hon omgav sig med – från den högadliga väninnan med egen svit på hotellet bekostad av självaste kungen till den allra yngsta och sämst betalda kökshjälpen.
”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” heter eposet som vimlar av hotellhistoria, arbetarhistoria och kvinnohistoria – förvisso var det inte lätt för en kvinna att göra sin röst hörd och sin vilja åtlydd i en mansdominerad och stockkonservativ värld.
Men här finns också gott om plats för gripande människoöden, fniss och flams, juvelstölder, tyfusepidemier, pikanta kopplingar till hovet, nobelfirande, storstrejk, kärlek och svek, hustrumisshandel, djupaste sorg och renaste glädje... ja, vad är väl ett hotell om inte ett mikrokosmos – en värld i miniatyr där livet hela tiden pågår bakom stängda dörrar och i korridorer och köksskrubbar och där känslorna hela tiden bubblar tätt under ytan för att med jämna mellanrum åstadkomma små explosioner.
Berättelsen ger mig "Herrskap och tjänstefolk"- och "Downton Abbey"-vibbar, jag fångas av historiebeskrivningen och tidsandan och jag kommer i stämning genom att putsa kopparbunkarna i köket medan jag lyssnar på ljudboken. Känns som en passande sysselsättning när hela grundtemat i boken andas tradition, hårt arbete och en fläckfri fasad.
Boken ingår i en serie kallad "Stockholms pärlor" och förvisso är det Grand Hotell i Stockholm som intrigen kretsar kring... men visst finns även i lilla Alingsås ett Grand Hotell fullt av fenomenala fruntimmer – med den formidabla Anna Hartman i spetsen!