Konstvännernas grundare Maria Spak, Lars Agélii och Gunilla Fridholm ställer ut en sista gång, innan de lägger ner sin förening.
Konstvännernas grundare Maria Spak, Lars Agélii och Gunilla Fridholm ställer ut en sista gång, innan de lägger ner sin förening.

Åldern tar ut sin rätt – sista utställningen för konstförening

Efter snart 40 år som arrangör av utställningar läggs Konstvännerna Rosengången ner. Men innan föreningen går i graven ställer de tre grundarna ut sina egna verk.
– Vi börjar bli så gamla, så vi tänkte att vi får lägga ner innan vi gör bort oss, säger ordföranden Gunilla Fridholm.

ANNONS

Sedan 1984 har Konstvännerna i Lerum varit en del av kommunens kulturliv. Föreningen har återkommande haft utställningar med konstnärer både från Lerum och andra orter, länge i en egen lokal på Takåsen och på senare år i Dergårdsgalleriet. På lördag är det dags för en ny vernissage, men det blir den sista. Föreningens tre grundare – Maria Spak, Lars Agélii och Gunilla Fridholm – sätter punkt genom en utställning med sina egna verk.

– Det känns tråkigt, verkligen, samtidigt är det en lättnad att inte ha så många plikter. Det här är nog ett klokt beslut, säger Gunilla Fridholm.

Träffades på HDK

Trion möttes på HDK i Göteborg i slutet på 1950-talet och så småningom startade de föreningen som haft många involverade konstnärer. Men nu börjar åldern ta ut sin rätt, förklarar Gunilla Fridholm.

ANNONS

– Vi börjar bli så gamla så vi tänkte att vi får lägga ner innan vi gör bort oss.

Det var hårda ord om er själva.

– Men du vet att vi börjar bli bortåt 90 år. Man får inse att man inte har ett evigt liv och det är mycket att göra med att driva en sån här verksamhet. Och det har blivit mer och mer med åren, mycket byråkrati.

Vad tycker du att er förening betytt för konsten i Lerum?

– Det är svårt att sammanfatta, men för egen del har det varit väldigt roligt och inspirerande, och det tror jag att publiken känt också.

Förhoppningen var att hitta några efterträdare som ville driva föreningen vidare, men så blir inte fallet.

– Det blir ingen direkt fortsättning som vi arbetat, det tror jag inte, det får komma några andra som gör sin grej.

Tungt med keramik

För egen del kommer Gunilla Fridholm att fortsätta med sitt konstnärskap. Även framöver är det keramik som gäller, dock med lite förändrad inriktning.

– Jag jobbar med tung lera och kroppen vill inte riktigt längre, så jag försöker att göra mindre figurer som jag sitter och pillar med. Men jag tycker själv inte att jag är så jättebra på det.

Du har utvecklingspotential?

– Kanske det, om jag får bli 95 eller nåt, jag satsar på det, svarar 84-åringen och skrattar.

Utställningen i Dergårdsgalleriet pågår mellan 11-28 februari.

ANNONS