Alexander Storåker hedrades med mopedkaravan för fjärde gången

I helgen hördes brum och brak i centrala Lerum när hundratals motorister samlades för att hedra framlidne Alexander Storåker, som dog 16 år gammal i en mopedolycka.

ANNONS

Det var vid 16-tiden under lördagen som hundratals mopedister och motorister sågs köra genom Lerums kommun i en vidsträckt karavan. Redan en timme tidigare var det uppsamling utanför livsmedelsbutiken Ica Servett i Lerum.

– Vi visste om att det ägde rum och hade en beredskap för att åka ner, men vi var inte aktivt på plats, säger Conny Holm, kommunpolis.

Det var den årliga minneskaravanen för Alexander Storåker som ägde rum – pojken som dog 16 år gammal efter att ha trillat av sin moped i centrala Lerum, för tre år sedan. Det är den fjärde årliga manifestationen av sitt slag att gå av stapeln.

Fest vid Vattenpalatset efter mopedkaravan

Efter lördagens genomkörning var det samling vid olycksplatsen, på grusvägen bakom badhuset Vattenpalatset i Lerum. Där hölls en tyst minut.

På Vattenpalatsets parkeringsområde uppehöll sig sedan karavanens deltagare. Motorister sågs mingla vid sina fordon, medan musik spelades från högtalare. Tidigare år har polis varit närvarande, men sågs inte till i år.

– Vi vet att det var ett antal ungdomar som samlades vid Vattenpalatset. Men vi har inte fått in någonting om att det skulle ha hänt någonting, så det verkar ha gått lugnt till väga, säger Conny Holm, kommunpolis.

Det var den 12 maj för tre år sedan som 16-åriga Alexander Storåker körde moped i centrala Lerum, med en kompis sittandes bakpå sadeln. De fick möte med en civilmålad polisbil utanför Vattenpalatset när Alexander Storåker tog till flykten, med polisen hack i häl.

Polis åtalades efter Storåkers dödskrasch

På grusvägen bakom Vattenpalatset tappade pojken kontrollen över mopeden och välte. Alexander Storåker for in med huvudet i en lyktstolpe och dog av sina skador, medan kompisen som färdades där bak klarade sig med lindriga skador.

Efter olyckan startade Särskilda åklagarkammaren en utredning av olyckan och ett rättsligt efterspel tog vid, där åklagare slutligen åtalade den förande polismannen för vållande till annans död och tjänstefel. Pojken stressades av polisens efterföljande, hette det, och hade levt om det inte vore för polisens agerande.

Polismannen friades emellertid både i Alingsås tingsrätt och senare i hovrätten. Den friande hovrättsdomen överklagades också till Högsta domstolen, som inte tog sig an fallet.

Olyckan och dess efterspel fick stor uppmärksamhet både i LT och andra medier regionalt och nationellt. Bland annat gjorde SVT:s Uppdrag granskning ett program om polisiära mopedjakter, där stod Alexander Storåker och olyckan i Lerum i centrum.

LÄS MER:Högsta domstolen nekar Storåkerfall – polisman friad

LÄS MER:Polisman inför rätta: ”Hade gjort samma sak igen”

LÄS MER:Lerumsbo döms för inlägg där han sa att en polis var mördare

ANNONS