"En lägre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Lerum än i landet som helhet”, säger Johanna Frodell på SCB.
"En lägre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Lerum än i landet som helhet”, säger Johanna Frodell på SCB. Bild: Most Photos

Allt färre går på bidrag i Lerum – lägsta siffran sedan 2014

SCB:s statistik för antal människor som får bidrag eller sociala ersättningar visar att siffran sjunker. Lerum sticker ut i positiv bemärkelse.
– En lägre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Lerum än i landet som helhet, säger Johanna Frodell på SCB.

ANNONS
|

Lerums kommun följer landet i övrigt och visar på en sjunkande grad av människor som behöver bidrag eller sociala ersättningar för att överleva. Med undantag för enskilda år har antalet stadigt minskat sedan krisåren i mitten av 1990-talet.

Positiv trend i Lerum

Under pandemin gick utvecklingen tillbaka men 2022 var året när siffrorna verkligen sjönk igen. Detta även om Sverige fortsatt bekymmer sig i en prövande ekonomisk tid.

— Vi ser en sådan utveckling även i Lerum. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.

Minskningen på nio procent gör att Lerum idag har sjukförsörjning och bidrag som motsvarar 2160 personer i Lerum. Två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår var blir tillsammans en helårsperson i statistiken.

ANNONS

Störst del sjukersättning

Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta. Lerum ligger således bra till i jämförelse med andra kommuner i regionen. Det är bara fyra kommuner som visar på lägre siffror.

I Lerum är sjukpenning den största ersättningsformen. Det är också den enda post där Lerum verkligen sticker ut negativt i förhållande till rikssnittet.

Sociala ersättningar och bidrag i Lerums kommun

Statistiken nedan under respektive försörjningsform ställs upp enligt antal helårspersoner, (andel av befolkning i arbetsför ålder) och (rikssnitt):

Sjukpenning

739 (3,2%), (2,7%)

Sjuk- och aktivitetsersättning

602 (2,6%), (3,5 %)

Ersättning vid arbetslöshet

167 (0,7%), (1,1%)

Arbetsmarknadsåtgärder

388 (1,7 %), (3,1%)

Ekonomiskt bistånd

201 (0,9%), (1,3%)

Etableringsersättning

63 (0,3%), (0,2%)

LÄS MER:Grundaren av Garveriet i Floda sörjer nedläggningen

LÄS MER:Trots ekonomisk kris – arbetslösheten i Lerum fortsätter sjunka

LÄS MER:Manpower etablerar sig i Lerum

ANNONS