Till höger syns Knappekullaskolans skolgård år 1973, ett år efter invigningen. I fjol firade skolan 50 år, men om några år kommer den vara ett minne blott. Till vänster syns Viktor Lundblad (M) hålla tal under nya Torpskolans första spadtag.
Till höger syns Knappekullaskolans skolgård år 1973, ett år efter invigningen. I fjol firade skolan 50 år, men om några år kommer den vara ett minne blott. Till vänster syns Viktor Lundblad (M) hålla tal under nya Torpskolans första spadtag. Bild: Tobias Kjellberg/Martin Zollisch

Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

Knappekullaskolan i Lerum kommer att stänga som grundskola inom några års tid, det meddelar kommunen. Personal och barn ska flyttas till två av kommunens framtida skolor – nya Torpskolan och skolan i Norra Hallsås.
– All verksamhet kommer att flyttas över, säger Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Det är minst sagt mycket som är på gång inom skolvärlden i Lerums kommun. Det var under förra veckan som kommunen meddelade att grundskoleverksamheten på Knappekullaskolan i Lerum kommer att lägga ner inom några år. Beskedet nådde LT kort efter att det första spadtaget togs för nya Torpskolan i Lerum.

– I takt med att de nya skolorna blir klara kommer eleverna som går på Knappekullaskolan att få möjlighet att börja på antingen nya Torpskolan eller skolan i Norra Hallsås som båda två blir ”F till nio-skolor”, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet att lägga ner Knappekullaskolan går hand i hand med den framtida rivningen av Lerums gymnasiums huvudbyggnad, Eken, samt uppförandet av den byggnad som ska ersätta den.

ANNONS

– Knappekullaskolan kommer inte att fortsätta att vara en grundskola. Men däremot kommer lokalerna, under arbetet med gymnasiet, att användas som klassrum för gymnasieelever, säger Viktor Lundblad.

Erbjuds nya platser

Det finns ännu inga planer för vad som därefter ska hända med Knappekullaskolans byggnader. Det är inte tal om att riva dem, understryker Viktor Lundblad, inte heller om att flytta tillbaka grundskolan dit i framtiden.

– Det finns ingen exakt plan än, men vi har tittat på bland annat vuxenutbildningen, om de behöver lokalerna. Vi har också funderat på kulturskolan, SFI och den typen utav verksamheter, säger han.

Inför stängningen av Knappekulla kommer eleverna att erbjudas plats på nya Torpskolan och den planerade skolan i Norra Hallsås.

– I första hand handlar det om Norra Hallsås, men även grundskolan har ett fritt skolval, konstaterar Viktor Lundblad.

Bakgrunden till beslutet cirkulerar alltjämt kring Lerums gymnasium, som beskrivs som en av kommunens mest konkurrensutsatta verksamheter – därför prioriteras den framför Knappekullaskolans fortvarande.

Tittat på andra alternativ

Vikter Lundblad lyfter ombyggnationen av Partille gymnasium som ett skräckscenario – då stängde skolan under en tid och följden blev att elever sökte sig till andra gymnasieskolor i stället.

– Det vill vi undvika här. Att om några år ha en ny, snygg och fräsch skola, men inga elever, säger han.

Tittade ni på andra lokaler för gymnasieeleverna än Knappekullaskolan?

– Ja, men sedan identifierade vi att det måste vara i gymnasiets närområde, för området är en viktig del för den attraktiva gymnasieskolan, svarar Viktor Lundblad.

En särskild beredningsgrupp har bland annat undersökt kulturskolans lokaler för gymnasieeleverna. Men kulturskolan har redan i dag brist på utrymme, menar Viktor Lundblad. Kommunen har också tittat på att uppföra tillfälliga paviljonger på gymnasieområdet.

– Men dels är det för dyrt och ineffektivt, dels går inte heller att ha flera tillfälliga bygglov samtidigt. Vi tittade på massa alternativ och tittade på bara detta i flera månader.

Vill göra om skolsystemet

Det finns också fler skäl till att flytta eleverna från Knappekulla till de nya storskolorna, menar Viktor Lundblad. Kommunen har sedan tidigare en uttalad vilja att göra om skolsystemet i kommunen till så kallade F till nio-skolor.

Varför?

– Ena delen handlar om att vi är i behov av många skolplatser, vi har väldigt många som flyttar till vår kommun när man skaffat barn. Det är en väldigt barntät kommun, så vi behöver se över möjligheterna att öka de skolplatserna. Andra delen är att vi har sett, när vi har gjort f-9-skolor, att vi fått väldigt positiva effekter på undervisningen, säger han.

Vad händer med skolpersonalen på Knappekullaskolan?

– De som i dag är lärare på Knappekullaskolan och de elever som går på Knappekullaskolan kommer att erbjudas platser på i första hand Torpskolan och skolan i Norra Hallsås. Lärarna kommer inte bli av med någonting utan de kommer att bli lärarna på de båda nya skolorna, svarar Viktor Lundblad.

Kommer alla tjänster att flyttas till de nya skolorna, eller är det bara de pedagogiska?

– All verksamhet kommer att flyttas över.

Mycket kvar att bestämma

Det är oklart exakt när Knappekullaskolan kommer att stänga. Först och främst måste nya Torpskolan och skolan i Norra Hallsås stå klara, betonar Viktor Lundblad. Torpskolan är planerad till 2026 och Norra Hallsås till 2024.

Kommer verksamheten på Knappekullaskolan att fördelas jämt mellan de två skolorna?

– Helt jämnt kommer det nog inte bli. Framför allt rör det sig om Norra Hallsås, svarar Viktor Lundblad.

LÄS MER:Tidigare protester när gymnasiet skulle ta över skolan: ”Fick poliseskort”

LÄS MER:Kommunens miljardsatsning – nya skolor ska lösa akut platsbrist

LÄS MER:Gymnasiebyggnad sjunker – ska rivas: "Dåligt byggt"

ANNONS