Åsa Fång firar 300 shower med "Mamma Mia!"

Mamma Mia vilket jubileum! Följ med bakom scenen när musikalen spelades för 300:e gången i Göteborg och där Lerumsprofilen Åsa Fång spelar en av huvudrollerna i det som beskrivs som kvinnornas föreställning.
– När jag var sex-sju år mimade jag och mina kompisar till Abba med hopprep, säger hon.

ANNONS
LocationVarberg||

Om du smiter in genom den lilla blåa dörren till vänster om baren längst bak i Nikos Taverna på ön Skopelos, alltså Rondo i Göteborg, så är du på rätt väg.

Fortsätt till vänster vid väggen med minst 14 gitarrer, gå ner för trappan, genom källerdörren och ta höger. Nu är du nära.

Framför dig finns en liten terapeutmottagning för alla i ”Mamma Mia The Party”. Ja, det skojar i alla fall Jessica Heribertsson om – musikalstjärnan från Varberg som delar loge med Åsa Fång från Lerum och Jessica Marberger från Grebbestad.

– Det är en fantastisk loge och det kommer alltid in någon och sätter sig i vår terapistol och pratar med oss äldre. Vi stöttar varandra och det som sägs här stannar här, berättar Heribertsson

ANNONS

– En del av tjusningen i det här jobbet är att man slängs ihop och ska visa känslor och inte ha några lager under repetitionerna. Det gör att det går fort att lära känna varandra, säger Jessica Marberger.

Hon kan alla roller

Förutom att ofta spela kökschefen Maggan är Jessica Heribertsson regiassistent och showkapten, och beredd att hoppa in i fler roller.

– Jag har ju ett ansvar och Maggan är såpass enkel för mig nu att jag kan ha ögonen på de andra. Eftersom vi tillåter publiken att vara med till viss del, kan det hända saker och det försöker vi fånga upp och improvisera kring utan att manus ändras, säger Jessica och fortsätter:

– Ser jag en överförfriskad person är det en trygghet att jag, som kan alla roller, vet var alla befinner sig och vart de ska gå, för då kan jag tipsa om det.

Kaos under pandemin

Vi ska snart gå upp i scenografen Bengt Fröderbergs vision av en grekisk restaurang, som är redo att just i dag ta emot 399 gäster.

Där ska ensemblen fira dels att det är show nummer 300 i Göteborg och den 1111:e i Sverige, och dels att det är Smålands nationaldag – "fössta tossdan i mass". Men först hänger vi lite till i logen.

Det märks att Jessica Heribertsson tycker att det är skönt att uppsättningen har landat, efter kaoset under pandemin, när "Mamma Mia! The Party" skulle flyttas till Rondo från Tyrol i Stockholm.

– Det kom restriktioner på restriktioner och jag som ansvarar för schemat måste hitta ersättare om någon blir sjuk. Vi hade nolltolerans mot förkylningar och gjorde snabbtester för covid varje dag. Du kan inte förstå hur många pinnar vi har stoppat upp i näsan…

Mimade till Abba

Åsa Fång växte upp i Lerum och bor i Göteborg, så hon är den av tjejerna som har närmast till jobbet.

– När jag var sex-sju år mimade jag och mina kompisar till Abba med hopprep. Jag hade en kompis med ljust hår och en med långt brunt, så jag fick pendla mellan Agnetha och Frida och ofta vara Björn eller Benny när vi var allihop, minns Åsa.

– Men nu får jag verkligen leva ut hela den drömmen.

Jessica Marberger var med redan på Tyrol i Stockholm, där hon är bosatt, och har vant sig vid att veckopendla.

– Det funkar jättebra, för jag har ju även stora barn, säger Jessica Marberger, som nu i Mello-tider kan minnas tillbaka på alla år i tävlingens huskör och när hon backade upp duon Ell och Niki från Azerbajdzjan, som vann hela Eurovision Song Contest 2011, i Düsseldorf.

– Ja, det var jättekul! Det var en udda, stillsam låt som hette "Running scared" och året efter när Eurovision arrangerades i Baku så vann Loreen. Hon är fantastisk!

Energi av publiken

Marbergers rollfigur Nina, som förstås sjunger Abbas "Nina, pretty ballerina", var dansare i första långfilmsversionen av "Mamma Mia!".

– Hon vill att alla ska vara glada och må bra. Hon skriver lite i den lokala tidningen, säger Jessica Marberger, som ibland spelar Åsas roll som Kicki – svenskan som blev kvar i Grekland efter filmen och gifte sig med Nikos, som driver tavernan, där publiken äter och upplever skådespelet.

– Det är viktigt att vi är med och skapar ett tillåtande rum för gästen, där det inte finns något dömande. Man ska få se ut och vara hur man vill, förklarar Jessica Marberger.

Även Jessica Heribertsson och Åsa Fång får mycket energi av publiken.

– Så fort man ser att alla kommer in och har förväntningar, då känner jag att vi måste ge järnet. Speciellt i den här produktionen behöver vi vara närvarande, eftersom vi går omkring och interagerar med publiken, säger Åsa.

En bubbelorkester

Plötsligt hör jag ett bubblande till höger om mig. Det är Jessica och Jessica som blåser i sugrör i var sin flaska med vatten. Nu får jag lära mig ett nytt ord – rörfonation – som är en beprövad uppvärmning för stämbanden.

– Vi är som en liten bubbelorkester. Gissa vilken låt jag bubblar nu, säger Jessica Heribertsson och får fram något som liknar musikalens titelmelodi.

Nu är det dags för ensemblen att samlas och fira dubbelt. På marsipantårtorna till "Fössta tossdan i mass" står det 300, för så många shower har nu gjorts i Göteborg. Vårens sista föreställning blir den 13 maj och inget besked om hösten har lämnats ännu.

Alla har scenkläder och smink i ordning när Jessica Heribertsson står i centrum när ett klipp spelas in till showens sociala medier.

Träffar Björn Ulvaeus

Eva-Lotta Bernström, känd från många år i Falkenbergsrevyn, spelar Maggan när Jessica Heribertsson är ledig. Eva-Lotta är inte här i dag, men i vimlet springer vi på en annan falkenbergare, den 23-årige scenarbetaren Carl Iseborn.

Lite senare visar det sig att vår servitris Elise Henriksson är från norra Halland och att Palle Palmé från Halmstad är ljusdesigner.

Abba-ikonen Björn Ulvaeus är producent och brukar se föreställningen några gånger per år.

– Björn är otroligt engagerad och har alltid sista ordet när vi gör förändringar. Vi brukar alltid träffa honom då och vi är väldigt tacksamma för deras låtar, som vi får framföra, säger Jessica Heribertsson.

"Bang en boomerang"

När musikalen brakar igång vid halv åtta så är det med traditionell grekisk musik, som övergår i ett piggt arrangemang av "Thank you for the music", där publiken klappar ett-tre i marschtakt så att håren reser sig på mina jazzigt känsliga pretto-armar. Men jag vänjer mig.

Jessica Heribertsson får presentera Maggan i "Bang en boomerang", som efter Abbas demo först kom tre i Melodifestivalen 1975 med Svenne & Lotta, innan Abba också gav ut den. Maggan får resten av kvällen vara en komisk sidekick och medlare i konflikterna som driver handlingen framåt.

Kicki (Åsa Fång) gnabbas med maken Nikos (Michalis Koutsogiannakis), som oroar sig över att hans dotter Konstantina (Anna Salonen) är kär i Kickis son Adam (Max Jansson) och skyller på sin gamla mamma (Niki Kereklidou).

Bakom scenen pratade Michalis och Niki grekiska med varandra.

– Ja, vi är ju de enda äkta grekerna här, säger en brett leende Michalis, som växte upp på Kreta.

Grekisk mat och luftakrobatik

"Mamma Mia! The Party" innehåller omkring 30 Abba-låtar, mer eller mindre anpassade till olika händelser och stämningar så att "SOS" framförs efter ett bråk och "Mamma Mia" när Maggan sjunger om hur svårt hon har att sluta röka – med textrader som "It must come to an end", "but I suddenly lose control", "here I go again", "how can I resist you?".

Vi serveras många små rätter av trevlig, typiskt grekisk mat – sallad med oliver och fetaost, moussaka och lamm i flera varianter. Showen kryddas med luftakrobatik i nycirkusstil och bjuder på en häftig överraskning som inte ska avslöjas.

Jag förstår varför Jessica, Jessica och Åsa säger att "Mamma Mia! The Party" är kvinnornas föreställning. Det märks även under den glittriga discoavslutningen när det tajta husbandet spänner musklerna.

Till slut lämnar ensemblen kvällen vidare till publiken, som kan fortsätta festen på egen hand.

– En vanlig kväll är åldersspannet från 13 år upp till 100. Det är fantastiskt att se när alla står upp och sjunger med i slutet, tycker Jessica Marberger.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS