Bedrägerierna ökar – så skyddar du dig

Andelen bedrägerier där det finns inslag av social manipulation och så kallad fysisk vishing ökar sett över hela landet. Men i polisområde Storgöteborg nordost, där Lerum ingår, har det minskat rejält mellan 2021 och 2022 enligt polisens statistik.
– Man reser runt för att sannolikt försöka sprida målsägandena och brottsplatserna för att göra det svårare att kartlägga och lagföra, säger Alexander Mc Queen, tf operativ samordnare på bedrägerisektionen vid polisen i region Väst.

ANNONS

Social manipulation och fysisk vishing är namnen på bedrägeriformer som innefattar att den utsatte blir uppringd och/eller får besök av någon som ska hämta bankomatkort eller smycken eller få ut kod till bank-ID. Den senaste tiden har ett antal personer drabbats i Västra Götaland och vissa har blivit av med så mycket som 100 000 kronor.

Bedragarna kontaktar ofta äldre personer och utger sig från att vara allt från polisen till banken – någon som normalt är att lita på. De kan vara både övertygande och påstridiga.

Sett över hela landet ser polisen en ökning under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Lokalt kan det dock vara stora skillnader i antalet anmälda brott från år till år.

Brotten rör sig över regionerna

– Jag tycker det är viktigt att man förstår helheten, fysisk vishing rör sig ofta över våra regioner så statistiken är nationell snarare än lokal. Vi kan ha brott i Göteborg ena dagen och andra dagen i Fyrbodal, säger Alexander Mc Queen, tf operativ samordnare på bedrägerisektionen vid polisen i region Väst.

Lokalt i polisområde Storgöteborg nordost där Lerum ingår minskade de anmälda bedrägeribrotten som begåtts genom social manipulation rejält mellan 2021 och 2022, enligt den statistik som polisen har tillgänglig. Men det går inte att stirra sig blind på statistiken menar Alexander Mc Queen, då drabbade orter och kommuner kan te sig slumpmässiga från år till år.

– Man reser runt för att sannolikt på försöka sprida målsägandena och brottsplatserna för att göra det svårare att kartlägga och lagföra.

I slutet av mars gick kommunpolisen ut och varnade om bedrägerier då sex äldre i kommunen blivit utsatta för bedrägerier eller försök till detta. Två personer blev då av med sammanlagt 200 000 kronor.

Det man ska göra om man blir uppringd är att lägga på eller inte lita på den som ringer, Alexander Mc Queen säger också att det är bra att be nära och kära om hjälp om man är osäker.

– Vi märker flera polisanmälningar mot åldringar, våra äldre målsägande, säger han.

Anmälda bedrägeribrott i polisområde Storgöteborg nordost

Siffrorna anger antalet anmälda bedrägeribrott som har begåtts genom social manipulation. Fysisk vishing kan ingå då det också har inslag av sociala inslag

2022

Kvartal 1: 5

Kvartal 2: 9

kvartal 3: 13

Kvartal 4: 17

Totalt: 44

2021

Kvartal 1: 15

Kvartal 2: 15

Kvartal 3: 39

Kvartal 4: 30

Totalt: 99

Källa: Polisen i region Väst.

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

LÄS MER:Lerumsbo hade 32 kilo knark i bostaden

LÄS MER:Falskt inbrott i Lerum fick polis att rycka ut

ANNONS