Beslut i het fråga – bostadsrätter blir en ny marknad för Förbo

Förbo får från och med nu syssla med bostadsrätter. Den politiskt laddade frågan kring det kommunala bostadsbolaget har avgjorts, men beskedet att beslutet enbart rör nybyggen i Lerums kommun blidkar inte kritikerna. Det finns en oro för vad som händer när dammluckorna väl öppnats.

ANNONS

Lerum delar allmännyttigt bostadsbolag med Härryda, Mölndal och Kungälv, och det var på initiativ från Härryda kommun som frågan om en ny inriktning för Förbo började diskuteras. Enligt nya direktiv som nu träder i kraft får bolagsstyrelsen ”möjlighet att fatta beslut om att bygga bostadsrätter och/eller ägarlägenheter samt avyttra dessa”.

Ärendet behandlades redan under vintern 2022, men Lerums kommun drog då i bromsen. Den dåvarande majoriteten med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet krävde en ändring i direktiven, som innebär att berörd kommun ska ha vetorätt om beslut som rör ombildning av hyresrätter.

Blandade boendeformer

De nya direktiven, med Lerums kommuns förbehåll, har nu röstats igenom. Kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna, ser positivt på att Förbo inte längre är bundet till att enbart syssla med hyresrätter.

ANNONS

– Det här bidrar till att få till ett mer effektivt bolag som kan bygga fler fastigheter och möta alla de människor som vill flytta till Lerum, säger han.

Syftet är att kunna skapa områden med blandade boendeformer.

– Idag ser vi att det är många privata aktörer som gör det och driver igenom detaljplaner, det är så den fria marknaden ser ut. Nu har vi ett bolag som också kan vara med och konkurrera, säger Viktor Lundblad.

Även Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, framhåller konkurrensfördelarna.

– Vi har en stark tro på att en blandad upplåtelseform ger trygga och attraktiva bostadsområden, och att det i sin tur stärker ägarkommunerna, säger hon.

Socialdemokraterna har svängt

Sedan ärendet togs upp förra vintern finns partier som vänt i frågan. En avgörande faktor har varit att Moderaternas nya majoritetskollega Socialdemokraterna bytt ståndpunkt.

– Vi Socialdemokrater är i princip emot ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, men gick med på det hösten 2022, säger Renée Bengtsson, Socialdemokraterna.

Hon anger två skäl: Dels för att man behöver blanda upp vissa hyresområden med bostadsrätter för att undvika bostadssegregation och få till den sociala hållbarheten. Dels eftersom ett större spelutrymme för Förbo bidrar till lönsamhet i produktionen av hyresrätter.

– Och utifrån att vi Socialdemokrater står för vårt ord och hedrar den överenskommelse vi gjorde hösten 2022, så röstade vi för det nya ägardirektivet, säger Renée Bengtsson.

Kritiska partier

Kristdemokraterna och Centerpartiet går inte längre på Moderaternas linje, när de inte sitter i majoritet reserverar de sig mot beslutet.

– Allmännyttan ska syssla med hyresrätter och lämna privata bostadsrätter till näringslivet i första hand, det finns ingen anledning att Förbo ska in och konkurrera med privata företag, säger Suzanne Parenius, Centerpartiet.

Daniel Eriksson, Miljöpartiet
Daniel Eriksson, Miljöpartiet

Sedan tidigare är Miljöpartiet och Vänsterpartiet emot de nya direktiven. Även om Förbos kommunikationschef intygar att de nya reglerna i praktiken inte påverkar de befintliga bostadsområdena befarar både MP och V just detta.

– Har dammluckorna väl öppnats är vi oroliga att omvandling från hyresrätter till bostadsrätter blir en möjlighet att ta till även i andra situationer, till exempel om ekonomin tryter, säger Daniel Eriksson, Miljöpartiet.

Långa köer till hyreslägenheter

Även om fördelar som mångfald och integration lyfts fram anser han att Förbo borde hålla fast vid sitt grundläggande syfte, att bygga och tillhandahålla hyresrätter.

– Det är i dagsläget anmärkningsvärt långa köer till de hyresrätter som Förbo erbjuder i vår kommun. Det är inte sällsynt att den som ligger först i kön har samlat poäng sen början av 2000-talet, säger Daniel Eriksson.

Även oppositionsrådet Anette Holgersson, Vänsterpartiet, framhåller bristen på hyreslägenheter.

– För de som inte har råd att köpa lägenhet är allmännyttan jätteviktig och vår uppfattning är att det finns en alldeles för liten allmännytta i kommunen, säger hon.

LÄS MER:Förbos omtvistade rivning klar – men de nya bostäderna dröjer

LÄS MER:Sälj Lerums andel i Förbo – drastiskt förslag från KD

LÄS MER:Ettåriga ”Ebba” drack av kommunens kranvatten – kräktes

ANNONS