Birger Schlaug, före detta språkrör för Miljöpartiet och en av grundarna till partiet, kommer till Floda på tisdag kväll.
Birger Schlaug, före detta språkrör för Miljöpartiet och en av grundarna till partiet, kommer till Floda på tisdag kväll. Bild: Jerry Lövberg

Birger Schlaug kommer till Lerum – vill få människor att tänka själva

”Vad fan håller ni på med?” Det tror mångsysslaren Birger Schlaug att filosoferna John Stuart Mill och Karl Marx hade undrat om de vaknade upp och såg dagens samhälle.

ANNONS
|

Den forna toppolitikern för Miljöpartiet och grundaren av samma parti, Birger Schlaug, är numera författare, krönikör, debattör och föreläsare. Och på tisdag kväll kommer han till församlingshemmet i Floda. Det är Vi måste prata, Sensus och ABF som har bjudit in honom.

Temat för kvällen är: Vad skall vi ha samhället till?

Och vad ska vi ha samhället till?

– I dag handlar alldeles för mycket om att arbeta, producera och konsumera, så har det aldrig varit tänkt att det skulle bli. Det har aldrig varit menat att vi ska reduceras till att bara vara ekonomiska människor, kuggar i ekorrhjulet som rullar snabbare och snabbare, svarar han och fortsätter:

ANNONS

– Vi behöver skapa ett system där vi inte är beroende av ekonomisk tillväxt för att fungera.

Vad då aldrig menat att det skulle bli så här?

– När alla stora tänkare funderade på hur samhället skulle vara så sa de att under en period, tills vi hade det gott ställt materiellt, skulle vi fokusera på det ekonomiska. Sedan skulle andra värden få en starkare position, och det handlade bland annat om den fria tiden och den sociala närvaron. Jag tror att de hade rätt. Och jag tror att om de hade vaknat upp från döden och sett hur samhället ser ut i dag skulle John Stuart Mill, Marx och de andra stora tänkarna ha tittat på det med förundran och sagt ”vad fan håller ni på med?”.

Birger Schlaug tror att en lösning är att sänka arbetstiden.

Blir det automatiskt ett annat fokus om arbetstiden sänks?

– Ja, jag tror att livskvaliteten kommer öka då.

Vad hoppas du att de som kommer på träffen i Floda tar med sig därifrån?

– Nya tankar. Det allra viktigaste är att man tänker själv och funderar på vad man vill ha ut av livet, svarar Birger Schlaug.

LÄS MER:Giovanni Nicoletti vill sätta Aludden i Lerum på kartan – med stora parkkonserter

LÄS MER:Tillsammans gick det – nästan alla flyktingar har jobb

LÄS MER:Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

ANNONS