Bötesstraff för Lerumspolitiker i Extinction rebellion

Politikern Annelie Ängdervik (MP) döms för att ha deltagit i en miljöaktion som stoppade trafiken i Stockholm. Straffet blir dagsböter.

ANNONS
|

Annelie Ängdervik är förtroendevald miljöpartistisk politiker i Lerums kommun, och innehar posten som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden. Hon är också klimataktivist. Under torsdagen meddelade tingsrätten sin dom mot henne efter en aktion i Stockholm i somras. Hon deltog i en demonstration som inte var tillståndsgiven och störde ordningen genom att med avsikt blockera trafiken.

Annelie Ängdervik döms för ohörsamhet mot ordningsmakten med dagsböter som påföljd och ska betala 30 dagsböter på 230 kronor styck, totalt 6 900 kronor.

Anser sig inte ha begått brott

Hon har svarat på några frågor via mejl:

Vad tycker du om domen?

– Som jag sa under rättegången så anser jag att jag inte begått något brott. Jag använde mig av nödrätten. I brottsbalken står det att nöd föreligger enligt bestämmelsen när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Enligt Världshälsoorganisationen WHO så utgör klimatkrisen nu det enskilt största hotet mot människor. Europeiska kommissionen skriver att klimatförändringarna innebär ett allvarligt hot mot både människors, djurs och växters hälsa. Jag borde alltså ha blivit friad. FNs generalsekreterare uppmanar stater att inte driva ärenden mot klimataktivister. I både Storbritannien och Frankrike har klimataktivister blivit friade. I Storbritannien har 120 advokater gått ut med att de inte längre tänker driva ärenden mot klimataktivister.

ANNONS

Var det du gjorde värt att hamna i brottsregistret för?

– Om det lilla jag gör kan hjälpa till att få fler politiker och medborgare att förstå att vi står inför en samhällskollaps till följd av att de fossila utsläppen tillåts öka. Om fler får insikt i att 30 miljarder av våra skattemedel varje år går till att sponsra klimatskadlig verksamhet. Om fler förstår att vår regering och riksdag bryter mot regeringsformen som är en av våra grundlagar, klimatlagen, barnkonventionen och internationella överenskommelser, så är det värt det.

Som Jonatan Lejonhjärta

Kan du tänka dig att begå fler brott?

– Varje år dör över 13 miljoner människor i världen på grund av miljöfaktorer som hade kunnat undvikas. När Sveriges politiker bryter mot lagar och sina egna löften, anser jag att det är min moraliska skyldighet att agera. Jag hoppas att jag ska våga fortsätta att använda mig av fredlig civil olydnad, så att jag kan se mina barn i ögonen när de frågar vad jag gjorde, när det fortfarande fanns tid. Som Jonatan Lejonhjärta säger ”Ibland måste man göra saker även om man inte vågar, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Hennes man, Fredrik Ängdervik, har dömts för liknande brott. Han är också politiskt aktiv i Miljöpartiet och dömdes för olaga intrång efter att han tillsammans med andra deltagare från aktivistgruppen Extinction rebellion satte sig på golvet i Volvos showroom i Stockholm och vägrade lämna trots uppmaning från polis. Stockholms tingsrätt bestämde påföljden till 30 dagsböter på 490 kronor styck, totalt 14 700 kronor.

De båda politikernas parti, Miljöpartiet, står bakom deras agerande.

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:MP i Lerum stöttar åtalad partimedlem

LÄS MER:Demonstration vid tingsrätten när politiker står inför rätta

LÄS MER:Dom mot lerumspolitiker i Extinction rebellion

ANNONS