Chef på kommunen dömd för att ha lurat skattebetalarna

En kvinna i 40-årsåldern, som har arbetat som föreståndare på boenden i Lerums kommun, döms för att ha lurat skattebetalarna på 163 000 kronor när hon såg till att en släkting fick lön utan att arbeta.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

40-åringen, som bor i en annan kommun, var från sommaren 2015 till hösten 2017 anställd som föreståndare för boenden i Lerum kommun.

I september 2017 polisanmälde Lerums kommun henne för trolöshet mot huvudman. Orsaken var att det hade uppdagats att hon hade lämnat in tidrapporter för en släkting, som skulle ha arbetat på boendet under april, maj och juni 2017. Kommunen gjorde en löneutbetalning på 82 595 kronor till släktingens konto, vilket inklusive skatt och sociala utgifter innebar en total kostnad för Lerums kommun på 163 000 kronor. Det visade sig dock att tidrapporterna var falska, för släktingen hade inte utfört något arbete för Lerums kommun. Det visade sig också att en större del av den utbetalade summan överfördes från släktingens till föreståndarens egna konto.

Kvinnan säger att hon gjorde detta i samförstånd med en man som också var anställd i Lerums kommun, och att det var han som sa till henne att agera så, men detta finner tingsrätten vara osant. Det var dessutom han som upptäckte felet och uppmärksammande sina chefer på det som hade hänt.

Lurade försäkringskassan

40-åringen har dessutom vid 24 tillfällen under 2016 till 2018 ansökt om tillfällig föräldrapenning trots att hon i själva verket själv varit sjuk, haft semester eller arbetat. För detta döms hon för bidragsbrott.

Den ekonomiska brottsligheten stannar inte där, kvinnan har även lagt upp saker till försäljning på sajter som Tradera och tagit emot pengar utan att skicka varan.

Hon har också hyrt ut en lägenhet som hon skulle vräkas från. En kvinna hyrde lägenheten och betalade två månadshyror i förskott, totalt 18 000 kronor. Tingsrätten finner även detta brott bevisat.

Tidigare brottslighet

40-åringen har tidigare dömts vid två tillfällen, en gång för en trafikförseelse och en gång för bidragsbrott vid elva olika tillfällen.

Hon döms nu för trolöshet mot huvudman, fyra fall av bedrägeri och 24 olika bidragsbrott.

När straffet skulle bestämmas konstaterade tingsrätten att kvinnan från 2017 fram till 2020 har begått brott av ekonomisk karaktär, bland annat i form av bedrägerier och bidragsbrott. Man konstaterade också att hon är dömd för bidragsbrott vid ett tidigare tillfälle. Rätten anser att 40-åringen är i behov av stöd och kontroll för att få hjälp att avhålla sig från brott i fortsättningen, och bestämmer därför påföljden till skyddstillsyn med övervakare som utses av frivården.

Hon ska även betala 82 595 kronor i skadestånd till Lerums kommun samt totat 28 680 kronor till andra brottsoffer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS