Flingor pudrar den redan decimeterdjupa snön. Isen har lagt sig på sjön. Anders Bodén tar av sig sin fleecefodrade rock och går ut på bryggan. Det är dags för dagens andra dopp.
Eller dopp och dopp – mellan tre och sju minuter brukar Anders ligga i. Varje dag.
– Jag är beroende av det, säger 41-åringen.
Som 15-åring besteg Anders Bodén Kebnekaise. Två år senare tog han fallskärmscertifikat. Sedan dess har han hoppat ut från ett flygplan 400 gånger. Tagit dykarcertifikat. Fridykt. Gjort jägartjänst i Arvidsjaur och utlandstjänst för försvaret. Utbildat sig till polis, arbetat med gäng i Biskopsgården och som narkotikaspanare.
– Jag stormtrivdes med det. Med pulsen, med det enorma adrenalinpåslaget som kan vara vid till exempel husrannsakningar och biljakter. Redan i början när jag jobbade i Biskopsgården var det otroligt mycket vansinniga grejer, sjuka grejer, som jag fick uppleva.
2017 var tempot uppvridet till max på jobbet. Samma år föddes Anders tredje dotter.
– Det var en sån hög anspänning och stress. Jag skulle vara en bra make, bra pappa, maxa på jobbet. Med en svår migrän i grunden, så föll allt som ett korthus. Det blev som ett svart hål.
Inspirerades av rekordhållare
Han började leta efter en väg ut, upp. På nätet hittade han Wim Hof. En holländare mest känd för att ha satt 20 världsrekord i att utstå kyla. Efter att kallbad tog honom igenom en personlig tragedi, predikar Hof nu dess helande kraft.
Inspirerad gick Anders ner till ån vid kyrkan.
– Jag gick bara och la mig i vattnet och höll mig i grenar i forsen. Då var inte kallbad speciellt stort, så folk var väl på väg att ringa både polis och räddningstjänst.
Det kalla vattnet gav effekt, när han badade regelbundet. Migränanfallen blev färre. Huvudet klarare. Stressen lättare att hantera.
– För mig var det här dynamit.
Fem år senare tar Anders fortfarande till kalla bad för att tackla sviterna av utmattningen, och skingra hjärndimman som tätnar under eftermiddagarna.
– Jag säger till mina döttrar när jag kommer hem, att nu försvinner pappa en stund. Tio minuter senare är jag tillbaka i en helt annan form. Det är en omstart.
Kontrollerad andning nyckeln
Anders sätter sig på bryggan nedanför Nääs fabriker. Placerar fötterna på isen. Sedan glider han utan att röra en min ner i det mörka vattnet.
Att slappna av och ta kontroll över andningen, är nycklarna till att kunna uthärda flera minuter i kylan, förklarar han.
– Du måste låta kylan ta dig, acceptera den.
Sedan ett par år tillbaka coachar Anders Bodén andra i kallbad genom det egna företaget Embrace the cold. Hittills han har övertygat 600 personer att nedsänka sin kropp i iskallt vatten.
– Det lyfter rätt många att klara av att ligga i två, tre minuter i fyragradigt vatten. Det är fantastiskt att kunna hjälpa människor och att öppna en ny värld för dem. Att få dem att öppna ögonen för att om man förlänger stunden i vattnet, så är vinsterna av kylan rätt stora – enorma, skulle jag vilja säga.
Han räknar upp ett flertal positiva hälsoeffekter; mängder med må bra-hormoner frigörs, kroppen sköljs ren på fria radikaler och inflammationer hämmas.
Forskare oense om fördelarna
Någon gång efter att Anders steg ner i Säveån, blev kallbad hett i vårt sjörika land. Och liksom Anders lovordar många av utövarna effekterna det har på deras hälsa.
Men forskningen är inte lika samstämmig. Ifjol presenterade norska forskare en sammanställning av över 100 studier som gjorts på kallbad. De fann vissa belägg för att kallt vatten bygger upp kroppens bruna fettvävnad, främst hos män, som bland annat alstrar värme och ökar förbränningen. Att kallbad också kan vara rent av farligt för de med hjärt- och kärlproblem, har också kunnat fastslås.
I övrigt är det svårt att dra slutsatser, menar forskarna. Dels för att de studier som gjorts ofta haft för få deltagare, och dels för att de som badar kallt regelbundet inte alltid är representativa för befolkningen i övrigt.
Anders, som själv deltar i ett tvåårigt forskningsprojekt, instämmer i att kallbad inte är en universallösning. Samtidigt påpekar han att de psykiska effekterna, som ett klarare huvud, kan vara svåra att mäta.
– Och den mentala vinningen, vad det än nu må vara, är också större än den fysiska.
Tar kylan ett steg längre
Genom sitt företag är Anders Bodén numera återförsäljare av kallbadspooler, och har själv en ständigt redo i trädgården.
– Det har varit en av mina gamechangers. Att kunna bada när jag vill, även under sommar och vår, och kunna få den här omstarten som jag behöver.
Han badar fortfarande även i ån inne i Lerum. Nu springer han dit tillsammans med en vän – i shorts.
– Vi springer bort till Hedefors, och så hoppar vi i och simmar där i några minuter. Sedan så springer vi hem. Jag känner att jag behöver ta kylan ett steg längre nu. Jag vill utmana mig själv lite.
Finns det en risk, att du ständigt söker nya kickar?
– Jag fridök förra året, och då kände jag att ”här går gränsen”. Jag är ju familjefar, det är inte bara jag längre. Så jag känner var gränsen går, men jag ligger nog på den ibland. Men då får jag ju höra det av mina döttrar.
Läkarna har också sagt ifrån. Tjänsten som narkotikaspanare får Anders inte gå tillbaka till. Idag jobbar han istället som utredare, och är tjänstledig på halvtid för studier.
– Att tvingas bort från något man älskar, det har varit otroligt svårt att köpa. Och att sedan acceptera och anpassa sig till en ny verklighet, det kan ha varit det svåraste.
Genom att sprida kallbadskulturen hoppas Anders kunna stötta andra som befinner sig i liknande situationer.
– Det är rätt tufft att krascha. Att känna sig svag, längst ner på botten, och sedan ta sig därifrån. Kan jag då hjälpa någon att komma därifrån lite snabbare, så är det mycket värt.
Efter ett par minuter i Sävelångens mörka vatten bryter Anders tystnaden. Funderar högt på om det kanske skulle gå, att dyka under isen?
Ansiktsuttrycket hos LT:s utsände får honom att hejda sig.
– Nej, nu var jag på gränsen igen va?
LÄS MER:Peter Lindgren gick från lagerarbetare till YouTuber