Daniel från Lerum byggde unik koja – sa upp sig från jobbet

För drygt två år sedan köpte han en bit skogsmark strax utanför Alingsås. Syftet till en början var att slippa jobbstress och bara komma bort. Det slutade med att Daniel från Lerum sa upp sig från kontorsjobbet och byggde en unik koja för hand.
– Det blev starten på en helt ny livsstil, säger Daniel.

ANNONS

Mitt ute i ingenstans, i skogarna dryga tio minuter från Alingsås, har Daniel från Lerum byggt en fullständigt unik skogsvaktarkoja. Han har byggt den för hand helt själv. Arbetet tog ungefär ett år att slutföra.

– När jag köpte marken jobbade jag väldigt mycket och ville ha en plats där jag kunde vara för mig själv – och ta hand om mig själv, säger Daniel, som för att undvika att den exakta platsen avslöjas inte vill gå ut med sitt efternamn.

Byggde ett sågverk i skogen

Till en början fanns det bara en snårig och svårframkomlig skog i området. Efter att ha avverkat en del av växtligheten beslutade Daniel att det mest praktiska var att ta tillvara på materialet på plats ute i skogen. Så då byggde han en såg.

– Skogen var i behov av gallring och det var opraktiskt att släpa ut hela stockar från fastigheten. Jag tänkte att det vore mer logiskt att såga upp dem på plats och sedan bära ut planka efter planka.

Daniel har byggt en helt unik koja i skogarna utanför Alingsås.
Daniel har byggt en helt unik koja i skogarna utanför Alingsås. Bild: Privat

Sedan byggde han ett vindskydd, för att ha någonstans att fika och sedermera även övernatta. Därefter började drömmen om en säregen koja växa fram allt starkare.

– Egentligen så tyckte jag framförallt att det var spännande att ser hur svårt det var att bygga ett hus på det sätt som man gjorde förr fast med dagens förutsättningar. Sen gillar jag känslan av ta sig an en vild skog.

Vid en första anblick kan man misstänka att inspirationen till bygget är hämtat från sagornas värld. Men i själva verket ligger inspirationskällan betydligt närmare än så.

– Det som är väldigt utmärkande är ju taket. Inspirationen till det har jag tagit från en presenning som jag spände upp mellan två träd. Jag gillade den mjuka formen.

Hårda träslag

Hus av något liknande form kan ses på exempelvis Sumatra i Indonesien. De är byggda av böjbar bambu. De hårda svenska träslagen är dock betydligt svårare att böja. Men med idogt arbete lyckades Daniel forma en bjälke med hjälpa av motorsåg.

– Jag gillar att testa olika tekniker som jag inte provat innan.

Med sågverket på plats började Daniel såga de träd han tagit ner till virke. Först för själva sågverksbyggnaden och sedan för kojan.
Med sågverket på plats började Daniel såga de träd han tagit ner till virke. Först för själva sågverksbyggnaden och sedan för kojan. Bild: Privat

Att det krävs ett visst praktiskt handlag för att ge sig på den här typen av projekt är direkt självklart. Men någon historik av att jobba som snickare har inte Daniel.

– När jag drog igång det här arbetade jag på kontor. Men projektet blev starten på en ny livsstil. Jag sa upp mig och jobbade med bygget på heltid.

Stor på Youtube

Erfarenhet av att hugga fanns dock sedan tidigare. Då han tidigare hade en skogsgård i Bohuslän.

I samband med byggstart drog han också igång en Youtubekanal där man kunde följa arbetets gång. Kanalen har i dag nästan 29 000 prenumeranter och videon där man kan se kojbygget från ax till limpa har en bra bit över en miljon visningar.

– Sen dess har jag gjort några andra projekt och byggt lite saker. Jag hade en matvagn i Alingsås ett tag. Jag kör lite på feeling.

Daniel och hunden Kakan utanför det unika bygget. Med kojan ute till försäljning väntar nu nya utmaningar Daniel och Kakan.
Daniel och hunden Kakan utanför det unika bygget. Med kojan ute till försäljning väntar nu nya utmaningar Daniel och Kakan. Bild: Privat

Men nu blir det till att skilja sig från mästerverket i skogen. Nyligen lades kojan ut till försäljning och det är med blandade känslor som Daniel nu lämnar sitt magnum opus.

– Det var ett tufft beslut att ta. Jag tänker på hur många timmar jag har lagt på det. Jag har till exempel anlagt en egen brunn och bara det tog ju flera veckor. Men när jag väl bestämde mig så kändes det ganska skönt. Jag är redo att gå på nästa utmaning.

Och det är?

– Jag är sugen på att bygga en segelbåt.

Utgångspriset på skogsfastigheten, där kojan ingår, är satt till 1,5 miljoner kronor.

– Det är roligt när det dyker upp objekt som man inte förväntar sig. Det här huset är minst sagt speciellt. Det är lite ”Sagan om ringen-känsla” över det hela, säger Stefan Nilsson mäklare på Bjurfors som förmedlar objektet.

Nilsson meddelar vidare att han redan har ett flertal spekulanter som hört av sig gällande fastigheten.

LÄS MER:Peter Lindgren gick från lagerarbetare till YouTuber

LÄS MER:Floda Boif har fått sin egen låt: "Det var verkligen på tiden”

LÄS MER:Stjärnkocken har landat – på Aludden i Lerum

ANNONS