De bygger Lerums nya gräddhylla – på Höjden

En lokal ny byggtrio satsar när tiderna är tuffa. Totalt bygger de sju stora hus med naturtomter och vidunderlig utsikt – på Höjden i Lerum.

ANNONS
|

Det är sju friliggande villor det handlar om, tre suterränghus med en boyta på 200 kvadratmeter och fyra enplanshus på 165 kvadratmeter.

Det är det nybildade bolaget Åshalla fastighets AB som är byggare. Bakom bolaget finns Gråboborna och bröderna Anders och Jonas Sjöberg och deras kompis Martin Jendman, som har MJ bygg. Jonas är också aktuell som en av de nya delägarna till Solkatten.

Idén om det gemensamma projektet startade när de var på en tillställning hemma hos Jonas och Martin berättade att han var på jakt efter tomter att göra ett nytt byggprojekt på.

– Jag sa att jag visste ett perfekt ställe, den här huvudfastigheten med mycket mark på det här fantastiska läget, säger Jonas med ett stort leende och pekar upp mot en villa som ligger ovanför de nybyggda husen.

ANNONS

Han fortsätter:

– Martin har byggt både mitt och min brors hus så det var självklart att vi ville arbeta tillsammans med honom.

Bra hus i bra kvalitet

Trion köpte fastigheten, och sålde huset som har legat här sedan tidigare för att få in kapital till projektet. De styckade också av tomter och började bygga, det gick snabbt eftersom det redan fanns plantillstånd. Husen är byggda i trä, som är behandlat med järnvitriol, och har stora fönster.

– Vi bygger bra hus i bra kvalitet. Vi bor ju själva i kommunen och behöver kunna titta dem som har köpt ett hus i ögonen efter affären, och då är det viktigt att man har gjort ett bra jobb. Det har alltid varit så jag har arbetat, säger Martin.

Han och kompanjonen Jonas visar upp en stor altan som tillhör ett av de större husen.

– Titta vilken utsikt, vet inte om det finns så många lägen i Lerum som slår detta, säger Jonas och visar hur mycket av Lerum som syns från altanen.

Martin tillägger:

– Vi tror och hoppas att det exklusiva läget kommer uppskattas.

Sprängde berg för att få bra grund

Alla husen har en stor altan i läge mot Lerums centrum, därifrån är det utsikt över skog, natur, bebyggelse och Aspen på långt håll.

Fastighetsutvecklarna har sprängt berg för att få bra grund att bygga på. Större delen av berget finns dock kvar, och utgör en intressant del av utemiljön. De stora stenblocken som har sprängts bort har de använt som en mur vid entrén till området.

Tanken är sedan att växter och träd ska växa upp intill husen, som ska smälta in i omgivningen. Naturtomterna är på mellan 1000 och 3300 kvadratmeter.

Ett av enplanshusen är sålt, de nya ägarna flyttar in i juli. Och ett av de stora husen ska i dagarna läggas ut till försäljning. Prislappen kommer ligga på 10,7 miljoner kronor.

Det yttre är spikat – insidan kan anpassas

Exteriören är bestämd, och likadan i alla hus, med naturfärgat järnvitriolbehandlat trä på ytterväggarna och stora fönster som gör det mesta av läget. Husen är dock inte helt färdiga invändigt när de säljs.

– Vi vill inte välja ett kök som det sedan kan visa det sig att köparen inte alls tycker om och kanske till och med river ut. Då är det bättre att de är med och väljer hur de vill ha det, förklarar Jonas.

– Vi har en miljövänlig profil och använder oss av lokala underentreprenörer, säger Martin.

Även om det är stora hus är de byggda för att vara energisnåla med bergvärme.

Den som vill komma till det nya området svänger in vid infarten till Nya Hallsås och sedan till vänster strax efter infarten, mitt emot Tuvängens Äldreboende i Lerum. Vägen heter Åshallavägen.

LÄS MER:Över hundra nya bostäder kan byggas vid Almekärrs herrgård

LÄS MER:De tar över stafettpinnen som nya ägare till Solkatten

LÄS MER:Här är ett av Lerums äldsta hus

ANNONS