De vann 100 000 kronor till kvarterslokalen – oklart om Förbo släpper in dem

Hyresgästföreningen på Höjden i Lerum har vunnit 100 000 kronor för att inreda och tillgänglighetsanpassa en kvarterslokal. Men i nuläget är det oklart om de får chansen att utnyttja sin vinst – Förbo har inte bestämt om de får tillgång till den aktuella lokalen i bostadsområdet.

ANNONS

Efter mer än 15 års vila väcktes den lokala hyresgästföreningen Kullgården till liv igen i höstas. Syftet är att de boende ska kunna påverka området på ett bättre sätt, men även stärka gemenskapen.

När föreningen var aktiv förra gången hade man tillgång till en kvarterslokal i källaren på ett av bostadshusen, och nu vill man använda den igen. Catherine Gauffin, ordförande i Hyresgästföreningen Kullgården, insåg direkt att en upprustning krävs. Och glädjen blev stor när man vann 100 000 kronor i Hyresgästföreningens nationella tävling ”Din drömlokal”.

Hälften av pengarna ska användas till inredning i 70-talsstil, från det decennium som husen byggdes. Den andra hälften av pengarna är öronmärkta för att anpassa lokalen till personer med funktionshinder, bland annat finns planer på att installera en hörselslinga.

Förlitar sig på avtal

Datum för invigning är redan satt, till den 14 juni. Men fem månader efter föreningens omstart har man fortfarande inte fått tillgång till lokalen, tills vidare hänvisas man istället till Förbos kvarterslokal i Hulan.

– Det är sju kilometer dit och de flesta här har ingen bil. Kerstin 98 år kan ju inte ta sig till Hulan för att fika, eller vara med på ett stickkafé, eller en bokcirkel. För att verksamheten ska kunna fungera måste vi ha en samlingslokal här, annars faller hela idén, säger Catherine Gauffin.

Hon visar också upp ett samarbetsavtal, som bland annat handlar om lokalen på Höjden.

– Avtalet har funnits sedan 2005 och är reviderat 2007, lokalen är vår för kontraktet har aldrig sagts upp, säger Catherine Gauffin.

Förbo ser över lokalerna

Enligt Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, har man dock ingen skyldighet att tillhandahålla kvarterslokaler. På grund av att dessa lokaler inte nyttjas till fullo pågår nu en översyn i hela bolaget.

– Vi har en tanke om att samutnyttja lokalerna för bättre effektivitet och kanske inte har möjlighet att ha en i varje område. Vi gör också detta för att vi ska kunna hyra ut vissa lokaler, säger hon.

Påverkar det beslutet att hyresgästföreningen på Höjden vunnit 100 000 kronor till sin lokal?

– Jag tänker att vi gärna för en dialog med dem och ser hur vi kan hjälpas åt. Men detta är en pusselbit i en större helhet, som vi behöver för att se över att vi jobbar likriktat i alla våra ägarkommuner (Lerum, Härryda, Kungälv och Mölndal). Och sen behöver vi utreda själva skicket på lokalen.

För tillfället pågår en utredning om misstänkt mögel.

Så ni ger inget löfte till hyresgästerna?

– Nej, det är svårt att säga något innan alla fakta finns på bordet, säger Hanna Holmström Tomic.

Invigningsplaner fortskrider

Catherine Gauffin räknar dock med att problemet löser sig.

– Vi har satt ett preliminärt datum för invigning och planerar efter det, det enda är att vi inte har nyckeln än.

Men hur kan du vara så säker på att ni får tillgång till lokalen?

– Därför att vi har ett sånt stort stöd från Hyresgästföreningen, så jag kan aldrig tänka mig något annat.

LÄS MER:Förbos omtvistade rivning klar – men de nya bostäderna dröjer

LÄS MER:Sälj Lerums andel i Förbo – drastiskt förslag från KD

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

ANNONS