Den dolda pastapärlan vid tågstationen överraskar

Den italienska pastapärlan vid Stenkullens station överraskar i sin enkelhet och LT:s lunchkoll ser fram emot att ge den ytterligare en chans med smakerna och salladsbuffén.

ANNONS

Bara ett hundratal meter från Stenkullen station hittar vi La Ciotola. Den lilla italienska restaurangen som med sina rödvitrutiga gardiner och dukar sätter en omedelbar sinnesstämning. LT:s lunchkollare slår sig ner vid ett av borden längs med husväggen där rosenbuskar blommar och bilar brummar. Väljer man att sitta inomhus kan man istället höra personalen ropa beställningar till varandra på italienska.

Dagens rätter som serveras är alla tre pasta – kanske inte så konstigt med tanke på restaurangens fulla namn är La Ciotola Pasta Italiana. Vi väljer en spaghetti al ragu, klassisk köttfärssås med riven grand padano och en pasta alla calabrese vilken bjuder på mer avancerade smaker som salsiccia, stark salami, russin, pinjenötter, soltorkade tomater och riven pecorino.

Vid beställning får vi välja mellan en liten eller stor portion där den lilla kostar 110 kronor inklusive sallad och kaffe medan den större portionen går för 120 kronor. En kreativ lösning som uppskattas då våra magar kurrar olika högt. Väljer man den större portionen får man dessutom mycket pasta för pengarna.

Vi tar för oss av den sparsmakade salladsbuffén och den rätt torftiga brödkorgen. Det saknas också smör till brödet och någon assiett för olivolja. Vi beger oss något snopna till vårt bord ute i solen där vi sällskapar med andra lunchsugna gäster.

För även om salladsbuffén inte imponerar har ändå mängden lunchätare förvånat oss. Inne i lokalen är nästan varje bord taget. Är detta en dold pärla som gått oss pastaälskare förbi?

Saknas finess och ett glas rött

När maten serverats av den genuina och trevliga kvinnan som även tog vår beställning är det utan krusiduller. Här serveras det rykande portioner pasta med riven ost på toppen – varken mer eller mindre. Pastan är väl tillagad och ragun lagom ”såsig”. Det märks att den har fått puttra och smaken är alldeles lagom. Men nog saknas det en del smaker för att bli omkullvält ner i rosenbusken. Lite mer riven ost på toppen hade kanske räddat bristen på italienska örter.

Annat är det med pastan hos lunchkollare nummer två:

”Den smakade väldigt gott med mycket smak. Kanske var den aningen salt. Ett glas rött hade gjort susen.”

Däremot märktes inga russin i rätten. ”Kanske lika bra” är slutorden.

Betyget för La Ciotola Pasta Italiana är en stabil trepoängare. Vår lunch genomsyras av en trivsam enkelhet med god pasta. Inredningen som balanserar mellan italiensk bykrog och svensk pizzeria är rustik och välkomnande. Här passar du in om du kommer i såväl kontorskavaj som varselkläder.

Maten som serveras är god, varm och bland alla lunchrestauranger som kör halvfabrikat och genvägar älskar Lunchkollen hemlagad mat som fått puttra. Den italienska pastapärlan vid Stenkullens station är en överraskning och vi ser fram emot att ge den ytterligare en chans med smakerna och salladsbuffén.

La Ciotola Pasta Italiana

Adress: Bagarevägen 1, Stenkullen

Webbadress: https://www.laciotolahb.vpsite.se/

Lunchpris: 110-130 kronor inklusive sallad, bröd och kaffe.

Maten: 3 av 5

Miljön: 3 av 5

Totalbetyg: 3 av 5

Vad är Lunchkollen?

Under vinjetten Lunchkollen äter sig Lerums Tidning genom kommunens lunchutbud, och sätter betyg på upplevelsen. Vi sätter betyg på mat och miljö, och de båda vägs ihop i ett totalbetyg där matbetygen väger tyngre.

LÄS MER:Fabriksköket på Nääs fabriker – en lunchbuffé med extra allt

LÄS MER:Lerum Tidnings lunchkoll testar Limone & Dolci vid Solkatten

ANNONS