Deras skyltar ska rädda rödlistade igelkottar i Tollered

Hela sex skyltar har Britt-Marie Rosander och Eva Furenäs satt upp längs Brännabbevägen för att varna för igelkottar. Nu har ändå ett av de rödlistade djuren blivit överkört.
– Jag blev alldeles förtvivlad, säger Britt-Marie.

ANNONS

1972 fridlystes igelkotten. För tre år sedan rödlistades den även av Artdatabanken då arten nu är hotad och riskerar att dö ut i Sverige. Storskaligt jordbruk, miljögifter i marken och ökad trafik är de främsta hoten mot igelkottarna.

I Britt-Marie Rosanders bostadsområde, vid Brännabbevägen i Tollered, är det taggiga djuret dock fortfarande vanligt förekommande.

– Vi är ett par grannar, jag och Eva Furenäs, som har haft igelkottar hos oss till och från. Vi matar dem på bägge ställena. Ett år hade vi en igelkott som hade fyra-fem kottebebisar. Så vi är ju jättemåna om dessa igelkottar.

Blev överkörd och dog

Nu har igelkottarna återigen dykt upp. För att uppmärksamma trafikanterna på Brännabbevägen har de två grannarna satt upp sex varningsskyltar – tre åt varje håll.

ANNONS

– Folk kör ju som man inte ska göra på den här vägen, säger Britt-Marie Rosander.

I söndags blev ändå ett av djuren påkört – och dog. En annan bilist lade märke till igelkotten och lade den åt sidan. Den var fortfarande varm när Britt-Marie hämtade den.

– Jag blev alldeles förtvivlad. Jag matar ju dem klockan tio varje kväll. Jag gillar igelkottar och är en väldig djurmänniska. Det kvittar om det är en liten daggmask.

Hon fortsätter:

– Jag blir också väldigt ledsen över att man inte stannar. Man måste väl för sjutton känna om man kör på en igelkott. Igelkotten var i mitten, så man måste ju ha sett den på vägen. Jag blev så illa berörd.

Uppmanar bilister att sakta ner

I ett inlägg i en lokal Facebookgrupp uppmärksammade hon händelsen samma kväll.

– Jag vill att man ska vara försiktig. Det är nu igelkottarna kommer att få ungar. Sedan är det är inte bara igelkottar, utan allt möjligt, som kan gå över vägen. Men igelkottar går inte speciellt fort, särskilt om de nu ska ha bebisar med sig.

Att köra sakta gäller dygnet runt. Igelkottar sig inte bara på kvällar och nätter som många tror, påpekar Britt-Marie Rosander.

– Nu var klockan bara nio, halv tio på förmiddagen.

LÄS MER:Vilda djurungar får hjälp hemma hos Lisa i Lerum

LÄS MER:Rekordmånga vargar i Västra Götaland

LÄS MER:Laila fick besök av räv – lyckades filma mötet

ANNONS