Fredrik Ängdervik i en stillbild från en film på Extinction rebellions facebooksida.
Fredrik Ängdervik i en stillbild från en film på Extinction rebellions facebooksida. Bild: Foto: Privat

Dom mot lerumspolitiker i Extinction rebellion

Lerumspolitikern Fredrik Ängdervik, MP, döms för olaga intrång efter att ha deltagit i Extinction rebellions aktion mot Volvo showroom i Stockholm. Straffet blir dagsböter.

ANNONS
|

Fredrik Ängdervik döms för olaga intrång efter att han tillsammans med andra deltagare från aktivistgruppen Extinction rebellion satte sig på golvet i Volvos showroom i Stockholm och vägrade lämna trots uppmaning från polis. Stockholms tingsrätt bestämmer påföljden till 30 dagsböter på 490 kronor styck, totalt 14 700 kronor,

Hur känns det att finnas i brottsregistret?

– Det känns givetvis dåligt. Jag identifierar mig inte som kriminell, och har väldigt svårt att förlika mig med det. Det är en annorlunda känsla, jag har inte ens en fortkörningsbot sedan tidigare, svarar politikern som är ersättare i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

ANNONS

Han konstaterar dock att det var ett väntat domslut, även om han tycker att det var felaktigt. Han menar att miljöaktioner av den här typen har stöd av FN och har därför överklagat domen.

Stoppar domen dig från att genomföra framtida aktioner?

– Nej, jag kommer att fortsätta att vara aktiv i Extinction rebellion. Vi ska till exempel genomföra aktioner i Göteborg 25 till 28 maj. Göteborg är Sveriges fossila huvudstad med bland annat Preem raffinaderi och oljehamnen. Men det är inte säkert att jag kommer delta genom att göra brottsliga handlingar, det går att göra miljöaktioner som inte bryter mot lagen, hur det blir får jag avgöra från fall till fall.

Medveten om brott

Den nyligen meddelade domen gäller en händelse i augusti förra året. Fredrik Ängdervik och andra deltagare i aktionsgruppen gick in i Volvos showroom i Kungsträdgården, satte sig på golvet och började sjunga. Några höll upp en banderoll där det stod Stoppa fossila subventioner och en del limmade fast sig i golvet. Anställda i visningsrummet beslutade sig för att stänga, vilket polisen berättade för aktivisterna, som därmed begick brott om de inte lämnade lokalen. Det var några som, trots att de var medvetna om att de begick brott, valde att inte lämna platsen, däribland Lerumspolitkern.

I en tidigare artikel fick han frågan om det var rätt metod och svarade:

– Ja, det tycker jag. Det görs alldeles för lite för att minska utsläppen i den takt som behövs, och då krävs metoder som fredlig civil olydnad.

Kritik mot metoden

Lerumspolitikern har konstaterat att han inte tycker att han bör välja inom- eller utomparlamentarisk metod, eftersom det inte räcker att förändra med politiska beslut. Det tar för lång tid.

Det har riktats skarp kritik mot den här typen av agerande. Särskilt efter att Återställ våtmarker och Extinction rebellion gjorde en uppmärksammad gemensam aktion där aktivister satte sig på motorvägsbanan och hindrade trafikanter från att komma fram. Det var också ambulanser som inte kom fram, varav en hindrades mitt i en utryckning.

Bilder från förundersökningsprotokollet, dels på aktionen  och dels på Fredrik Ängdervik
Bilder från förundersökningsprotokollet, dels på aktionen och dels på Fredrik Ängdervik Bild: Foto: Polisen
ANNONS