Drömmen om Garveriet sprack – men Arya fortsätter kämpa

Bröderna Arya och Abbas Salehi hade en dröm om ett Flodagarveri fyllt av liv och rörelse, en pärla för Flodaborna och de tillströmmande besökarna. De ville satsa och utveckla. Men så svepte kommunen bort mattan under deras fötter och köpte fastigheten – för en summa som var lägre än deras bud.

ANNONS
|

Lerums kommun har skrivit på ett kontrakt om att kommunen ska köpa Garveriet i Floda för 20 miljoner kronor. En fastighetsägare får sälja till vem den vill. Och den här fastighetsägaren ville uppenbarligen sälja till Lerums kommun. Men finns det någon problematik i att en kommun går in och köper något som det fanns flera intressenter från näringslivet för?

Det är exakt den frågan Arya Salehi ställer, dock mest retoriskt. Han är helt övertygad om att en kommun inte ska slå undan benen för näringsidkare som vill bedriva verksamhet. Han är så övertygad om att detta är fel att han ringer politiker och tidningen. Han anmäler också kommunen till JO och har bett om att få komma och tala inför kommunfullmäktige innan beslutet om kommunens köp av Garveriet fattas.

ANNONS

– Men jag har fått besked om att jag inte får göra det, det är bara ledamöter i kommunfullmäktige som får tala där, förklarar han och fortsätter:

– Det är viktigt att säga att jag inte bara driver den här kampen för oss, det fanns andra företagare som ville köpa Garveriet. Om det inte hade blivit vi kunde det ha blivit någon annan, men jag tycker inte att det ska vara kommunen, jag tycker att det ska vara näringslivet.

– Sedan hade vi självklart gärna hyrt ut lokaler till kommunen, säg mig en fastighetsägare som inte hade velat det? Det är en stabil och säker kund.

Ger inte upp

Moderaterna och Socialdemokraterna har egen majoritet i kommunfullmäktige och det är dessa majoritetspartier som vill köpa Garveriet så företagarens kamp är inte lätt.

– Men jag ger inte upp. Och jag tror att jag kan vinna, säger företagaren med ett stort leende.

Efter att Arya Salehi hade kontaktat Lerums Tidning fick han och Viktor Lundblad, som är Moderaternas kommunalråd, frågan om de var beredda att träffas tillsammans med reportern för en diskussion. Den förstnämnda förberedde sig för en argumentationskamp. Den sistnämnda avböjde att komma.

– Det gör mig besviken. Varför vill han inte bemöta mina argument och svara på mina frågor? undrar Arya Salehi.

Viktor Lundblads motivering var att han trodde att det var bättre att fastighetsägaren var med på detta möte istället för kommunen, eftersom det är säljaren som har gjort bedömningen om vem de vill sälja till.

Bröderna Salehi vill dock inte rikta kritik mot fastighetsägaren. De gick in i förhandling om att köpa fastigheten direkt efter att Lerums Tidning hade avslöjat att restaurangen skulle läggas ner. De lade först ett bud på 22 miljoner kronor, som de sedan höjde till 23,5 miljoner kronor. Men de fick alltså nej. Kommunen får istället köpa området för 20 miljoner kronor.

– Vill skattebetalarna att kommunen använder 20 miljoner av deras pengar och sedan kanske också ta ett underskott i verksamheten? undrar Arya Salehi.

En magisk plats

Familjen Salehi är entreprenörer. Arya och hans bror Abbas driver flera företag i kommunen, som Järnvägskrogen och butiken vid Floda station, en barbershop och salong Jaeger i Lerum och senast tog Arya över Coffee station vid tankstationen ST1 i Lerum.

Vad hade ni gjort på Garveriet?

– Vi hade velat ha kvar de hyresgäster som finns och startat en restaurang själva, vi skulle ha luncher, roliga event och öppet längre på kvällarna. Sedan finns det mark som det går att bygga på som tillhör fastigheten och vi hade gärna byggt övernattningslägenheter där, till bland annat konferensgäster och de som besöker Tannery club, svarar företagaren.

Vad betyder Garveriet för dig?

– Det är magiskt vackert här. När jag står och tittar ut över området tänker jag att det ligger helt fantastiskt och fastighetsägarna har gjort området jättefint. Jag får visioner om hur det kunde bli ännu bättre. Och ser en framtid för Flodaborna.

LÄS MER:Lerums kommun köper Garveriet i Floda

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

ANNONS