Under decennier efter decennier har enorma mängder skräp kastats i Säveån i Floda. Och skräpet har blivit liggandes där. Men nu har det blivit ändring. Lerum energi har nämligen gett dykarna i Ocean Recycle One i uppdag att städa i Säveån i Flodaområdet. Och i förra veckan var dykarna på plats i området från Floda kraftverk till Garveriet.
Vad var det mest uppseendeväckande som hittades?
– Denna gång har det varit en hel del större och tyngre skrot som har tagits upp, allt från datorer och bilbatterier till elsparkscyklar, vanliga cyklar och gatuskyltar. Bland annat hittades en dator från tidigt 90-tal, svarar Christoffer Sturesson, marknad- och kundservicekoordinator på Lerum Energi.
Varför anlitade ni dykarna?
– Säveån och våra vattendrag är en viktig del av kommunen, trots detta använder många våra vattendrag som soptippar, svarar han och fortsätter:
– Arbetet har utförts på djup och vid platser där dykare krävts. Det har krävts tillstånd från Länsstyrelse och kommunen vilket gjort att erfarna dykarna från Ocean Recycle One togs in.
Lerum energi betalar
Har du någon kommentar till vad som hittades?
– Det är häpnadsväckande att så mycket skrot hamnar i våra vattendrag. Vi hoppas att detta kan bli en tankeställare för folk att framöver tänka på vad som faktiskt dumpas av och att vi värnar om vårt lokala natur och djurliv.
Vilka finansierade insatsen?
– Lerum Energi, som en del av vårt miljöarbete.
Uppdraget har skett i samråd med Länsstyrelsen för att säkerställa att det sker under en period där det inte stör djurlivet i och kring Säveån.
– Vi hoppas att denna städinsats får fler aktörer att på sikt samverka i årliga insatser för en bra vattenmiljö i kommunens gemensamma pulsåder Säveån. Förhoppningsvis förstår folk vilken skada nerskräpningen har på natur och djurliv och slutar slänga skräp i naturen, säger Thomas Jansson, vice VD på Lerum Energi i ett pressmeddelande.
Följare på Youtube tipsade
Ocean Recycle One har varit i Lerum flera gånger tidigare. Sommaren 2019 var de vid Aludden, där Säveån rinner ut i Aspen. Den gången kom de hit efter tips från en av deras youtubeföljare. De insåg snabbt att det fanns mycket på botten som inte borde vara där. Och Lerums Tidning skrev en artikel.
– Jag läste om killarna och tog rätt så direkt kontakt med dem. Vi har länge velat rensa ån på skräp och såg det här som ett bra tillfälle att hitta någon som kunde utföra det, förklarade Ove Nilsson från Fiskevårdsområdet.
Det blev början på ett starkt samarbete. Det första uppdraget inleddes hösten 2019, och då fick dykarna upp totalt 1,5 ton skräp från Säveåns botten i Lerum. Sedan följde fler uppdrag. Ocean recycle one har förutom att vara vid Floda och Aludden i Lerum också dykt vid Wamme bro och Häradsbron i Lerum, även här kunde de fylla container efter container med skräp.
LÄS MER:Naturskyddsföreningen anordnar vattenvandring längs med Säveån
LÄS MER:Historien bakom Garveriet i Floda – började med sulläder
LÄS MER:De har en guldtomt vid sjön – som inte får bebyggas
LÄS MER:Miljöministern Romina Pourmokhtari nekar upphävt strandskydd vid Aspen