Efter bombhotet mot Ljungviksskolan i Gråbo – extra polisstöd

Skolpersonal vid Ljungviksskolan i Gråbo möttes förra veckan av ett hotfullt meddelande på skolans fasad, där någon hade skrivit att de skulle bomba skolan. Nu är polis på plats regelbundet för att skapa trygghet.
– Ett hot tar vi alltid på allvar, säger Anders Hurtig, skolchef.

ANNONS

Det var under torsdagsmorgonen förra veckan som skolpersonal vid Ljungviksskolan i Gråbo upptäckte ett meddelande på skolans fasad, ritat med väggkritor i blått, rosa och gult.

– Det man har skrivit är: ”Vi ska bomba skolan, vänta bara detta är ett hot”. Sedan har man namngett några i personalen, och hotat dem, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

Skolledningen polisanmälde händelsen och gjorde en bedömning av hotet tillsammans med kommunens säkerhetsavdelning.

Ingen oro efter hot mot skolan

Vårdnadshavare till barn på skolan fick ett utskick om händelsen.

– Ett hot tar vi alltid på allvar och agerar utifrån det, säger Anders Hurtig, en av skolcheferna i Lerums kommun.

Rektorerna på skolan skriver i ett mejl till LT att det är de som personligen har blivit dödshotade, nämnda vid namn på skolans fasad, vid sidan om bombhotet som verkar vara riktat mot hela skolan. Ingen annan har blivit nämnd vid namn, vill de understryka.

Det finns både barn och vårdnadshavare som har uttryckt oro sedan händelsen, skriver de vidare.

Utredning av polisen efter hot

Det är oklart vem som ligger bakom meddelandet, menar Anders Hurtig.

– Det är en utredning som bedrivs av polisen. Men det är lugnt och tryggt på skolan och de tog hand om det på ett väldigt bra sätt, säger han.

Conny Holm berättar att polisen har varit på skolan flera gånger efter hotet för att svara på frågor, visa närvaro och skapa trygghet. Senast var de där under torsdagen.

Har ni hittat personerna som skrivit texten?

– Det ser ganska bra ut kan man säga. Men det skulle kunna vara unga under 15 år och då är det ingen polissak. Så vi får se vart det leder. Men vi jobbar i ärendet, svarar Conny Holm.

Rädsla naturligt efter hot mot skola

Anders Hultén, säkerhetschef i Lerums kommun, var tidigare insatsledare vid polisens bombskyddsenhet. Han har fått samtal från två vårdnadshavare efter händelsen, berättar han.

– När någon skriver bomb någonstans blir folk rädda och det är det som är meningen, det ligger i sakens natur, säger han och fortsätter:

– Det var dödshot riktade mot verksamheten och lärarna. Olaga hot kan framkalla allvarlig fruktan.

Polisen har rubricerat händelsen som olaga hot mot grupp.

Rektorerna på skolan skriver i ett mejl till LT att det är de som har blivit dödshotade personligen, nämnda vid namn på skolans fasad, vid sidan om bombhotet mot hela skolan. Det finns både barn och vårdnadshavare som har uttryckt oro sedan händelsen, skriver de vidare.

LÄS MER:Fullt på förskolor i Lerum – så ska barnen få plats: ”Behövs nu”

LÄS MER:Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

LÄS MER:Kommunens personal utrymde lokalerna när brandlarmet gick

ANNONS