Efter LT:s granskning – politiker vill införa nya dialogmöten med invånare

Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande, försvarar den kritiserade kommunchefen efter förhandlingarna med en mobilnätsoperatör. Samtidigt uttrycker andra politiker en oro över händelserna och vill införa nya slags möten med berörda medborgare.

ANNONS
|

Det var två veckor sedan som LT berättade om dolda förhandlingar mellan en kommunchef i Lerum och en av Sveriges största mobilnätsoperatörer, gällande en 36 meter hög mast vid Hallbergs täppa i Lerum.

Kommunen fick ja på sitt bygglov, företaget fick nej – trots det har det framkommit tydliga indicier på att externa mobilaktörer i efterhand kan få utnyttja kommunens mast, när den fått bygglov enbart för att användas till vattenavläsning.

Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande, försvarar nu den ansvarige kommunchefen.

– Jag kan inte se att det har varit något konstigt här. Kommunen har, som jag har sett det, agerat helt korrekt, säger han.

ANNONS

Att det skulle finnas ett samarbete mellan kommunen och företaget slår Alexander Abenius bestämt ifrån sig.

– Spekulationer. Vem som helst är fri att spekulera, säger han.

Viktigt med transparens

Förra veckan uttalade sig Jan Turvall, statsvetare och expert på kommunal förvaltning vid Göteborgs universitet, om ärendet. Han riktade då skarp kritik mot kommunen för att ha brustit i öppenhet mot de boende.

Han uppmanade också de boende att vända sig till Justitieombudsmannen om de inte får gehör för sin överklagan hos länsstyrelsen.

– Jag menar att det verkar som att chefen undanhåller information, sa Jan Turvall.

Också Douglas Thisell (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, är kritisk.

– Hade det varit vår tjänsteman som haft den här underhandskontakten hade jag varit väldigt irriterad kan jag säga. Om det här stämmer, säger han.

Elisabeth Sandén (MP), vice ordförande i nämnden, föreslår ökad öppenhet genom framtida möten mellan kommunen och boende.

– Det är viktigt med transparens, säger hon.

Försvarar kommunchef efter granskning

Alexander Abenius berättar att han har läst de interna mejl som LT har granskat. I mejlen framgår den ansvarige kommunchefens förhandlingar med mobilnätsoperatören – bland annat har de diskuterat lämplig höjd för en mast och då enats om 36 meter.

Men Alexander Abenius ser inget klandervärt bland mejlen.

– Jag tolkar det inte som att man har kommit överens om en viss höjd. Kommunen bygger för framtiden och bygger nu för sitt eget behov, säger han.

I det sista mejlet frågade mobilnätsoperatören om de kan få hyra in sig på kommunens mast, mot en årlig summa.

”Ett tips. Bygg ej för klent eller lågt”, skrev operatören.

Trots att kommunens VA-chef därefter ansökte om en mast på 36 meter, ser Alexander Abenius inte det som en uppgörelse.

– Man ger ju ett tips från den privata aktören, och det jag har läst mig till har kommunen inte svarat på det tipset. Det står fritt fram att lämna tips till kommunen. Det finns ingen uppgörelse där överhuvudtaget, säger han.

Inget svar gällande flera syften

Alexander Abenius tycker heller inte att kommunen brustit i öppenhet.

Det finns emellertid fler detaljer kring masten som väcker frågor bland de boende på Hallbergs täppa.

Till exempel visar det sig att teknikboden, som kommunen vill bygga intill sin mast, inte alls behövs för kommunens vattenavläsning – den hade däremot varit oumbärlig för en mobilnätsoperatör.

Vid det avslöjandet vände Andreas Davidsson, chef för VA-enheten, och erkände att masten redan från början var avsedd för att kunna användas till andra ändamål.

”Även om masten i dag enbart planeras för mottagning av signaler för vattenmätare kan det bli aktuellt med fler kommunala användningsområden. Därför är det praktiskt, ekonomiskt och tidssparande att söka gemensamt bygglov”, skrev han.

LT har därefter frågat vad Andreas Davidsson menar med ”gemensamt bygglov”, eftersom hans bygglovsansökan enbart har angett vattenavläsning som syfte. Där saknas återkoppling.

Andreas Davidsson har hela tiden vidhållit att masten inte är anpassad för att också kunna utrustas med mobilteknik i framtiden, men har medgett att mobilnätsoperatörer kan komma att få använda den, mot en avgift.

LÄS MER:Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa

LÄS MER:LT granskar 50 000 mejl – avslöjar dolda förhandlingar om mast på Hallbergs täppa

LÄS MER:Expertens känga – efter att ha läst LT:s granskning: "Definitivt illa"

ANNONS